Türk sinemasının önemli isimlerinden biri olan usta sanatçı Filiz Akın'ın hastalığı merak ediliyor. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla herkesi üzen Filiz Akın şüphe üzerine bir kez daha ameliyat masasına yatacağını duyurdu. Peki Filiz Akın kimdir, nereli? Filiz Akın'ın hastalığı ne? Filiz Akın kanser mi? Filiz Akın kaç yaşında?

Yaklaşık 5 ay önce akciğerlerindeki rahatsızlık sebebiyle hastaneye kaldırılan usta isim uayen oyuncu Filiz Akın, kulağının üst kısmındaki şüpheli doku nedeniyle operasyon geçirmişti. Usta sanatçı sağlık durumu hakkında bilgiyi sosyal medya hesabından şu sözler ile paylaştı:

'KEYİFSİZİM BİRAZ'

Yeniden ameliyat olma ihtimalinin olduğunu söyleyen Akın, 'Kanserli doku teşhisiyle ameliyat edilen kulağımın üst kısmı belki tekrar edilecek onun için keyifsizim biraz. Gene de iyi bir haftasonu geçirmemiz dileğiyle' dedi.

Filiz Akın kimdir?

Türk sinemasının başarılı kadın oyuncularından biri olan Filiz Akın, 60'lı yıllara damgasını vurmuştur. Reyhan, Utanç, Umutsuzlar, Prangasız Mahkumlar, Ankara Ekspresi, İki Gemi Yanyana ve Gurbet Kuşları filmleriyle hafızalara kazınmıştır.

Gerçek adı Suna Akın'dır. Filiz Akın, 2 Ocak 1943 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. TED Ankara Koleji'nde okudu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde öğrenim gördü. Başarılı bir öğrenci olan Akın, iyi derecede Fransızca ve İngilizce biliyordu. Mimar olmak istemesine rağmen bir turizm acentasında çalışmaya başlayan Akın, 2 yıl boyunca şef olarak görev yaptı. 1962 yılında Artist dergisi tarafından düzenlenen yarışmayı kazandı.

Daha sonra Memduh Ün'ün yönetmenliğini yaptığı Akasyalar Açarken filmiyle sinemaya ilk adımını attı. Ardından Şakayla Karışık adlı filmde Ajda Pekkan'la birlikte başrol oynadı. Kadın Berberi ve Kadın Terzisi filmlerinde canlandırdığı rollerle geniş kitleler tarafından tanındı.

1964 yapımı Yankesici Kız adlı filmdeki oyunculuğuyla büyük beğeni topladı. Bu dönemde yapımcı ve yönetmen Türker İnanoğlu ile tanışarak evlendi. 1965 yılında Kolejli Kızın Aşkı filminde Ayhan Işık'la birlikte başrol oynadı. Daha sonra Çıtkırıldım adlı filmde Cüneyt Arkın'la birlikte rol aldı.

Mayıs 1969'da Necdet Tosun'un refakatinde, alerji tedavisi için Londra'ya gitti. Aynı hastanede tedavi olmakta olan Filiz adındaki bir Türk hasta ölür. Bu haber Türkiye'ye Filiz Akın öldü diye ulaşınca aynı tarihte Adana'da yapılmakta olan Altın Koza Film Festivali'nde anısına saygı duruşu yapıldı.

Filiz Akın; Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik'le birlikte Kare-As olarak adlandırılan en büyük dört kadın yıldızdan biri olmuştur.

121 sinema filminin başrolünde oynayan Akın 'Kolejli Kız' olarak anıldı. Türk sinemasının ilk sarışın Avrupai kadın yıldızı ve aynı zamanda en güzel ve zarif yüzlü kadını oldu. Fakat sinema kariyerini kocasının şirketiyle sınırladığı için ciddi projelerde yer alamadı. 1976'da Türk sanat müziği şarkıcısı olarak gazino sahnelerine çıktı. Sinemadan gelip 'assolist' olan ilk isim oldu

Ancak daha sonra 'solistaltı'na indi. Bu süreçte ünlü mafya İnci Baba (Mehmet Nabi inciler) tarafından bıçaklatıldı. Ardından uzun süre Paris'te yaşadı.

Ayhan Işık, Zeki Müren, Sadri Alışık, Ediz Hun, İzzet Günay, Tarık Akan ve Kartal Tibet gibi döneminin başarılı erkek oyuncularıyla başrolleri paylaştığı sayısız filmle büyük beğeni toplayan Akın, o zaman Paris Büyük Elçisi olan MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal'la 1994 yılında evlendi.

Akın 1971 yılında çekilen 'Ankara Ekspresi' filmindeki Hilda rolüyle Antalya Film Festivali'nde 'En başarılı kadın oyuncu' ödülünün sahibi oldu. 80'lerin başında sinemaya veda etti. 1989'da yeniden izleyiciyle buluştu. TRT için çekilen Geçmiş Bahar Mimozaları'nda Rutkay Aziz ve Mehmet Günsür'la başrolleri paylaştı.

Daha sonra Sabah gazetesinde köşe yazarı olarak çalışmaya başladı. Ardından Hey, Kelebek/Hürriyet gibi gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı. 2002'de yakalandığı çene kanserini yendi. Kansere karşı destek amaçlı başlattığı 'Sarı bilezik' ve 'Mavi bilezik' gibi kampanyalar oldukça başarılı oldu. 2005 yılında hastalık sonrası deneyimlerini kaleme aldığı Hayata Merhaba, daha sonra da 'Filiz Akın ile Güzellik, Sağlık ve Genç Kalma Üzerine' isimleri kitapları yayımladı. Filiz Akın, Starkey İşitme Vakfı onursal başkanı olarak 'Türkiye'de İşitmeyen Kalmasın' adlı bir kampanya yürüttü ve sosyal güvencesi olmayan 2000 civarı çocuğu işitme cihazı sahibi yaptı.

TED Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi Akın, halen Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapmaktadır.