Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan yardımlarla ilgili eleştirilerde bulundu. 'Biz niye her felaketten sonra yardım kampanyaları açıyoruz? Niye Japonya depremle sarsıldığında ya da ABD kasırgalar vurduğunda yardım kampanyasına başvurmuyor?' ifadelerini kullanan Aktaş 'Devlet yardım değil vergi toplar' dedi.

Devletin toplayacağı vergiyi eksiksiz alması durumunda yardımlara gerek kalmayacağın belirten Aktaş, '2022'de bütçe kapsamında tahakkuk ettirilen gelirin yüzde 71'i tahsil edilmiş. Tahsil edilemeyen yüzde 29'un karşılığı tam 1,1 trilyon lira. Bu paranın yarısı bile tahsil edilmiş olsa şimdi teorik olarak elimizde 550 milyar lira vardı, kampanyaya da gerek yok' ifadelerini kullandı.

İŞTE ALAATTİN AKTAŞ'IN KÖŞE YAZISI;

Biz niye her felaketten sonra yardım kampanyaları açıyoruz? Niye Japonya depremle sarsıldığında ya da ABD kasırgalar vurduğunda yardım kampanyasına başvurmuyor?

Devlet alacağını eksiksiz toplasa buna gerek duyar mı?

2022'de bütçe kapsamında tahakkuk ettirilen gelirin yüzde 71'i tahsil edilmiş. Tahsil edilemeyen yüzde 29'un karşılığı tam 1.1 trilyon lira. Bu paranın yarısı bile tahsil edilmiş olsa şimdi teorik olarak elimizde 550 milyar lira vardı, kampanyaya da gerek yoktu.

Türkiye çok büyük bir felaket yaşadı ve yine yardım kampanyaları başlatıldı. Vatandaşın birbirine yardım etmesine, destek çıkmasına kimsenin söyleyeceği bir şey tabii ki olamaz da böyle durumlarda devletin vatandaştan yardım talep etmesi normal midir?

Hele hele Merkez Bankası'nın, 'Karımızı Hazine'ye verseydik o paranın nereye harcanacağı belli olmazdı' gibi bir gerekçeyle yardım furyasına katılması...

Hazine'den destek alma ihtiyacı içindeki kamu bankalarının yardımda birbirleriyle yarışması...
Sanki mecburiyet varmış gibi yardıma katılmayan şirketlerin adeta hain ilan edilmesi... Bırakın şirketler yardım yapmasın, siz almanız gereken vergiyi alın, yeter!

FETÖ elebaşı Fethullah Gülen 86 yaşında öldü! FETÖ elebaşı Fethullah Gülen 86 yaşında öldü!

Yardım; peki niye?

Bizde adet oldu artık bu tür kampanyalar.

Peki niye? Devletin gücü bu yaraları sarmaya niye yetmiyor da vatandaş devreye sokuluyor?

Siz hiç Japonya'da büyük bir deprem olduğunda devletin vatandaştan yardım istediğini, ABD'de kasırgalarla bir bölge yıkıma uğradığında benzeri bir yardım talebinde bulunulduğunu duydunuz mu?

Ama bizim devletimiz yardım organizasyonu yapıyor, hatta geçmişte IBAN bile verdi.

Çünkü devletin parası yok!

O zaman şunu sorgulamak gerekmiyor mu?

Devletin niye parası yok? Söyleyelim; çünkü devlet alması gereken parayı, ağırlıkla da vergiyi alamıyor ya da almıyor.

Devlet yardım değil vergi toplar

Devlet, vatandaşa hizmet götürmekle yükümlü bir örgütlenmedir. Devlet, bunun için yine vatandaştan para toplar. Herkesten kazancı ölçüsünde, harcaması ölçüsünde; özünde gücü ölçüsünde para toplar. Olması gereken budur.

Ama toplanacak bu para tahakkuk ettirilir ama alınamazsa ya da bir tercih sonucu alınmazsa veya eksik alınırsa sonra da bu alacağın peşine düşülmezse ne mi olur?

Herhangi bir artı para gerekmesi halinde sıkıntı doğar. Düşünün; bir apartman oturuyorsunuz, aidat ödersiniz ve toplanan parayla kaloriferiniz yanar, apartman görevlisinin maaşı ödenir, gereken onarım işleri yapılır. Aidat ödemeleri aksar ve yönetici bu işin peşine düşmezse ve bir de apartmanda ekstra bir harcama kalemi çıkarsa o zaman bu yük herkese eşit mi dağıtılır yoksa öncelikle aidatını ödemeyenlerin üstüne mi gidilir? Ve herhalde yöneticiden 'Sen bu parayı zamanında niye toplamadın' diye hesap sorulur.