Kahramanmaraş depremi sonrası deprem uzmanlarının açıklamaları merak ediliyor. Prof. Dr. Okan Tüysüz bu depremin ardından tehlikenin arttığı ve gerilmelerin boşaldığı yani 'uzun süre deprem olmaz' denilen yerleri harita üzerinden gösterdi. Tüysüz, Show TV yayınında dikkat çeken ifadeler kullanarak Marmara depremine dair de açıklama yaptı.

'BU BİNALARIN YIKILMASI MÜHENDİSLİK HATASIDIR'

Depremde yıkılan binalarla ilgili konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz 'Burada binaların yıkılması hatadır. Bu binaların yıkılması mühendislik hatasıdır. Bir bina tasarlanırken deprem koşulları bilinir, bu deprem koşullarına göre bina hasar alabilir, bina hasar alacak şekilde tasarlanır. Ama binanın yıkılıp içindeki öldürmesi kabul edilebilir bir şey değildir. Hele ki bunun hastane gibi çok önemli binalar için olması hiç kabul edilebilir bir durum değildir. Dolayısıyla burada bir hata değil, hatalar zinciri var. Zeminin özelliklerinin ne olduğunun anlaşılmasından, binanın çatısının dikildiği döneme kadar hatalar zinciri var.' ifadelerini kullandı.

Acılı baba yaşadıklarını anlattı: Öldürdükleri bebeğimizin cenazesini bisküvi kutusunda verdiler Acılı baba yaşadıklarını anlattı: Öldürdükleri bebeğimizin cenazesini bisküvi kutusunda verdiler

'DEPREMDEN SONRA NERELERDE GERİLMELER BOŞALDI? 'UZUN SÜRE DEPREM OLMAZ' DEMEK'

Prof. Dr. Okan Tüysüz, ekrana gelen haritayla ilgili de konuştu.

Tüysüz 'Bu ABD'li meslektaşlarımızın, bu konuda çalışan takdir ettiğimiz meslektaşlarımızın yaptığı bir harita. Bu şunu gösteriyor. Depremden sonra nerelerde gerilmeler boşaldı, yani gerilmeler boşaldı demek burada uzun süre deprem olmaz anlamına geliyor. Maviyle gösterilen yerler bu haritalarda, gerilmenin boşaldığı yerler. Kırmızı ve sarıya doğru olanlar ise depremden sonra gerilmelerin arttığı, yani orada mevcut aktif bir fay varsa o aktif fayda olacak depremlerin öne çekildiği yerleri gösterir.' dedi.

HANGİ İLLERDE DEPREM OLABİLİR?

Tüysüz, 'Gerilimin arttığı yerlere bakacak olursak… Bakın orada 7.8 source yazan yer depremin olduğu yer, kırdığı yer. Yukarıda 7.5 yazıyor. Bu da Elbistan'da olan depremin olduğu yer. Yukarıda 2020 yazan da Elazığ depreminin olduğu yer. Buralar, maviyle olan yerler artık bir daha 500 yıl deprem olmasını beklemediğimiz yerler. Buna karşılık kırmızı, aşağıya doğru Hatay'a doğru uzanan bir hat var. Burada Adana ve Göksun'un biraz daha batısına doğru uzanan bir hat var. Ve Elazığ'a doğru uzanan, Çelikhan'a doğru uzanan bir hat var. Buralar varsa mevcut faylar ve deprem olmak üzereyse, bunların süresi dolmuşsa yeterli stres varsa bunlara ilave stres getirdikleri için tehlikenin bir miktar arttığı yerler. O nedenle buradaki fayların, buradaki deprem aktivitesinin çok dikkatle izlenmesi gerektiğini söylüyor bu harita bize.' şeklinde konuştu.