Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası bir kez daha ülkemizin depreme hazır olmadığını gördük. Peki kişisel olarak deprem anında korunmak için neler yapabiliriz. Deprem anında ne yapılmalı, deprem anında hayat üçgeni nasıl oluşturulur, deprem anında en güvenli yer neresi?

Öncelikle deprem anında sakin kalmak çok önemli. Olabildiğince panik yapmamaya çalışın.

Eğer raf, dolap gibi eşyalarınız sabitlenmemişse onlardan uzak durun.

Hemşire herşeyi anlattı! Yenidoğan çetesinin itirafları korkunç Hemşire herşeyi anlattı! Yenidoğan çetesinin itirafları korkunç

Sağlam bir yaşam üçgeni oluşturun. Bunun için masa altı, dogun ve hacimli koltuk, ağır bir sandık gibi eşyalar seçilebilir. Yaşam üçgeni için başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.

Üzerinize düşme ihtimali olan eşyalardan uzak durun. Bunara örnek olarak; Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılar, aydınlatma tesisatı veya armatürü verilebilir.

Sarsıntı esnasında yatakta iseniz yatakta kalıp başınızı yastıkla korıuyun. Fakat o alanda üzerinize düşecek ağır bir eşya varsa güvenli alana geçin.

İç mekan kapıları genelde sağlam değildir, yüke dayanıklı olduğundan emin değilseniz iç mekan kapılarından da uzak durun.

Sarsıntı esnasında dışarı çıkmaya çalışmak güvenli değildir! Sarsıntı bitene kadar içeride kalıp sonrasında dışarı çıkın. Araştırmaların çoğu aralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.

Deprem esnasında balkona çıkmayın, balkon ya da pencereden atlamayın.

Depremden kaçış için asansörü kullanmayın.

ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.

Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun

Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.

Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.

Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.

Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın.