Milas'ta köylüler tarla balıkçılığı yaparak geçimlerini sağlıyor. Milas'a bağlı Ekinambarı, Avşar, Yaşyer, Savran, İçme köylerinde, pamuk tarlalarına havuz yaptıran köylüler, çipura ve levrek yetiştiriyor. Milas’a bağlı özellikle 7 köyün geçim kaynağını tarla balıkçılığı oluşturuyor ve ürünler iç piyasalarda pazarlanıyor. Köylüler yağmur çamur demeden çalışarak balık üretmeye devam ediyor.

Milas İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan, yıllık 65 bin ton civarında balık üretimi yaptıklarını belirterek, "Balıkçılık sektöründen kentte yaklaşık 15 bin kişi faydalanıyor. Türkiye'de üretilen çipura ve levreğin yüzde 65'i Milas bölgesinde yetiştiriliyor. Yıllık üretimimizin 56 bin tonu denizlerde 9 bin tonu toprak havuzlarda gerçekleştiriliyor." dedi.

Canlı yayında 'domuz bağı' tartışması: Hiç bir CHP'li domuz bağını hak etmiyor! Canlı yayında 'domuz bağı' tartışması: Hiç bir CHP'li domuz bağını hak etmiyor!

EKONOMİYE KATLI SAĞLIYOR

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Parlu  “Milas’ta 200’den fazla tarla balıkçılığı işletmesi bulunuyor. Bu işletmelerde yılda yaklaşık 9 bin ton çipura ve levrek üretiliyor. Bu üretim, Türkiye’deki çipura ve levrek üretiminin yüzde 65’ini oluşturuyor” dedi. Tarla balıkçılığının Milas ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Parlu, “Tarla balıkçılığı sayesinde atıl durumdaki tarım arazileri değerlendiriliyor, istihdam yaratılıyor ve ülke ekonomisine katma değer sağlanıyor” diye konuştu.

TARLA BALIKÇILIĞI NEDİR NASIL YAPILIR?

Tarla balıkçılığında, pamuk tarlaları gibi verimli alüvyon toprakları tercih ediliyor. Toprak havuzları, 10-15 metrekarelik alanlarda oluşturuluyor. Havuzların taban ve kenarları, toprakla kaplanıyor. Havuzlara, artezyen kuyularından çıkan tuzlu su veriliyor. Havuzlara, 1-2 cm boyunda çipura ve levrek yavruları bırakılıyor. Balıklar, havuzlarda 1-2 yıl boyunca besleniyor. Balıklar, 1-2 kg ağırlığa ulaştıktan sonra hasat ediliyor.

Editör: Aliye Tulum