Vatandaşlar Belediye taşeron işçilerine kadro gelecek mi? sorusunun cevabını arıyor. Devlet kadrolarında bulunan sözleşmeli personelin yaklaşık 90 bin kişilik bir kısmı kapsam dışı kalmıştı. Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin gerekli çalışmaların başladığını belirtmişti. Aynı zamanda sözleşmeli personelin yanı sıra 600 bin taşeron işçinin de kadroya geçip geçmeye araştırılıyor. Peki, Sözleşmeli personel ve taşeron işçilere kadro verilecek mi? Belediye şirketlerinde çalışan işçiler kadroya geçirilecek mi? İşte taşeron işçiler ve sözleşmeli personel ile ilgili detaylar..

BAKAN VEDAT BİLGİN'DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tek tek açıkladı. Taşeron işçilerin kamuda kadrolu işçi haline gelmesi, mevsimlik işçiler ile geçici işçilere yönelik de düzenleme, geçici işçilerin hukukunu koruyacak düzenleme ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Milyonları kapsıyor! Bakan Vedat Bilgin'den kadro açıklaması! Katıldığı bir programda konuşan Bakan Bilgin'den milyonlarca, sözleşmeli personel, taşeron işçiler, belediye işçileri ile ilgili kadro düzenlemelerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Bakan Yılmaz Tunç'tan flaş açıklama! Türkiye Cumhuriyeti Devleti bebeklerin ölümüne müsaade etmez Bakan Yılmaz Tunç'tan flaş açıklama! Türkiye Cumhuriyeti Devleti bebeklerin ölümüne müsaade etmez

TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLECEK Mİ?

Bakan Bilgin'in taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusu ile ilgili 'Taşeron işçilerin kamuda kadrolu işçi haline gelmesi konusunda geçen yıllarda hükümet önemli bir reforma imza attı ve yaklaşık 1 milyon taşeron işçisine kadro verildi. O dönem kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) çalışan 90 bin işçi, çeşitli sebeplerle kadro imkanından faydalanamadı. Onların kadroya alınması konusunda çalışmamız devam ediyor. Tahmin ediyorum onu kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız.' dedi.

BELEDİYE ŞİRKETLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLER KADROYA ALINACAK MI?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeniden faaliyetlere başlamasıyla torba yasada taşeron işçilere kadro verilmesi ve düzenlemenin yürürlüğe girmesi gibi teklifler yer alıyor.

Bilgin, belediye şirketlerinde çalışan işçilerin durumuna ilişkin ise, 'Kamunun bütün bu bahsettiğim kadro dışı kalmış olan işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda çalışmamızı ayrıntılı bir şekilde bütün işçileri inceliyoruz, onların statülerini inceliyoruz, iş ilişkilerini, sözleşmelerini inceliyoruz. Onun için kasım ayında tahmin ediyorum onu tamamlamış olacağız. Daha erken de tamamlayabiliriz. Yani bu ay sonunda veya kasımda o işi tamamlarız.' yanıtını verdi.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO VAR MI?

550 bin sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik çalışma hakkında da bilgi veren Bakan Bilgin, 'Çok sayıda sözleşmeli çalışma modeli ortaya çıkmış. Biz bunları ıslah etmek istiyoruz. Bu kadar çok sözleşme türü olmaması lazım. Bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Onların sosyal haklarını standardize edeceğiz.' dedi.

Bilgin 550 bin sözleşmeli personeli ilgilendiren düzenlemeyi ise şöyle anlattı:

'Biz onu kısaca şöyle yapacağız. 657... Evet, devletin temel işlevlerini yürüten bir kadroya ihtiyacı vardır. Bunun nitelikleri bellidir. Kanunla, hukukla bizim mevzuatımız bunu çok kapsamlı bir şekilde düzenlemiştir. İkincisi çok özel bir durum olabilir. Mesela, nükleer enerji Türkiye'de yoktu, değil mi? Türkiye, tarihinde ilk defa nükleer santral kuruyor. Burada çalışacak uzmanlara, mühendislere veya teknik adamlara, bilim adamlarına ihtiyaç olacak. Fakat bunların ayrı bir piyasası var. Ücret ve çalışma ilişkilerine dayanan yeni bir şey var. Daha önce onu biz tecrübe etmemişiz. Dolayısıyla biz bunları özel bir çalışma statüsüyle yani özel bir sözleşmeyle, yeni bir çalışma ilişkisi olarak başlatabiliriz. Bu çok özel olanlara özel bir sözleşme modelini saklı tutmak lazım. İkinci bir model de yazılımcılar, yeni çalışma ilişkileri içerisinde yer alabilecek uzmanlar var, işte finansçılar vesaire. Bunlar mevcut kamu ücretleriyle çalışmıyorlar. Bizde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında eleman alıyoruz. Mevcut ücretlerimizle bunları bulamıyoruz. Bunları özel bir sözleşme yaparak çalıştırıyoruz. Belli şartları var onların. İşte KİT'lerde bunlara ihtiyaç var. Diyelim ki MKE'nin ya da benzeri kuruluşların. Bunları da tutabiliriz. Ama bunun dışındaki bütün sözleşme türlerini tek tipe indireceğiz. Onların sosyal haklarını standardize edeceğiz, iş güvencesi olacak, kamu görevlilerinin bütün haklarını onlara vereceğiz, onlara kadro tahsis edeceğiz. Çalışmamız bu kapsamda ve bunların sayısı yaklaşık 550 bin kişi civarında. Kamudaki tüm sözleşmeli çalışanların sorunlarından haberdar olduğunu ve statüleri farklı olan bu çalışanların tamamıyla ilgili kapsamlı çalışma yaptıklarını belirten Bilgin, 'Bu çalışmayı tahmin ediyorum bu ay bitireceğiz.'