Bilim ve Teknoloji

Mark Zuckerberg iddialı konuştu! Akıllı gözlükler gelecekte telefonların yerini alacak

Meta ve Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, akıllı gözlüklerin yakında hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacağına dair güçlü bir öngörüde bulundu. Teknoloji dünyasının en etkili isimlerinden biri olan Zuckerberg, son zamanlarda özellikle giyilebilir teknoloji ve akıllı gözlükler konusundaki vizyonuyla ve iddialı öngörüleri ile önemli bir tartışma başlattı. İşte detaylar…

Abone Ol

Mark Zuckerberg, bir konferansta yaptığı konuşmada, akıllı gözlüklerin kısa sürede çeşitli fiyat noktaları ve teknolojik özelliklerle geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edeceğini söyledi.Peki, bu akıllı gözlüklerin gerçekten beklenen popülariteye ulaşma potansiyeli var mı?

“Herkes akıllı gözlük takacak!” 

SIGGRAPH konferansında Nvidia CEO’su Jensen Huang ile yaptığı ortak konuşmada oldukça önemli konulara değinen Zuckerberg, yakın gelecekte hemen hemen tüm dünyanın akıllı gözlük takarak hayatını sürdüreceğini iddia etti. Meta CEO’su, farklı fiyat noktalarında, farklı teknoloji seviyelerine sahip çok fazla ürünün yakında piyasada olacağını belirtti.

Zuckerberg’in öngörüsü, Meta’nın Ray-Ban ile iş birliği içinde geliştirdiği ilk nesil akıllı gözlüklerle somut bir adıma dönmüştü. Şirket, bu gözlüklerde moda tasarımını ön planda tutarak, akıllı teknolojiyi günlük hayata daha şık bir biçimde entegre etmeyi amaçlıyor. Ünlü iş insanı, çok yakın dönemde 300 dolar etiketiyle fiyatlandırılacak ekransız yapay zeka gözlüklerinin piyasayı adeta istila edeceğini ve yüz milyonlarca insan tarafından kullanılır hale geleceğini iddia ediyor.

Zuckerberg’in vizyonunda, Meta’nın mevcut gözlükleri sadece bir başlangıç. Mevcut akıllı gözlükler, fotoğraf ve video çekimi, sosyal medya  (Instagram) üzerinde canlı yayın yapma, WhatsApp üzerinden görüntülü arama gibi çeşitli özellikler sunuyor. Ayrıca, sesli komutlarla etkileşim kurabilen yapay zeka asistanları da mevcut. Bu özellikler, kullanıcıların günlük yaşamlarını daha pratik ve eğlenceli hale getirirken, teknolojiyi daha erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
  
Tüm bunların yanında bu cihazlar, mikrofon ve hoparlör sayesinde Meta AI ile sanal asistan gibi etkileşime girebiliyor. Ancak Zuckerberg’in hedefi, bu özellikleri daha da geliştirmek ve akıllı gözlükleri günlük hayatın demirbaşlarından biri haline getirmek.

Yaşam kalitesini artıran bir teknoloji

Mark Zuckerberg'in vizyonuna göre, akıllı gözlükler gelecekte daha da geliştirilecek ve günlük yaşamı kolaylaştıran, eğlenceyi artıran ve sağlık takibi yapan araçlar haline gelebilir. Bu gelişmeler, akıllı gözlüklerin yalnızca bir teknoloji ürünü değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artıran önemli bir yardımcı olmasını sağlayabilir.

Akıllı gözlüklerin gelecekte geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etme potansiyeli bulunuyor. Ancak, bu teknolojinin ne kadar hızlı ve başarılı bir şekilde benimsenip yaygınlaşacağı, teknolojik ilerlemelere ve tüketici taleplerine bağlı olarak şekillenecek.

Mark Zuckerberg kimdir?

Mark Elliot Zuckerberg, 14 Mayıs 1984, Amerikan bilgisayar programcısı, girişimcisi ve sosyal paylaşım sitesi Meta'nın (eski ismi Facebook) kurucusudur.

Zuckerberg, 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nden girişimci arkadaşları Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin ve Chris Hughes ile şu anda CEO'su olduğu sosyal paylaşım sitesi Meta'yı (eski adıyla Facebook) kurdu. 2010 yılında ise Time dergisince, Yılın Adamı seçilmiştir. 2023 yılı şubat ayı itibarıyla kişisel serveti 62.1 milyar Amerikan dolarıdır.

Facebook'u nasıl kurdu?

Lisede çeşitli bilim dallarında birçok ödül alan Mark Zuckerberg, ABD'nin en saygın üniversitelerinden Harvard'a girdi. Orada bilgisayar bilimini okudu ve üniversitenin ilk yılında, okulun en yakışıklı ve en güzel öğrencilerinin seçildiği facemash.com sitesini kurdu. Sitede Harvard'daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulmak için, üniversitenin veritabanına girmesi gerekmişti. Veritabanını hacklediği ortaya çıkan Zuckerberg, disipline verilince okulu bıraktı. Harvard'lı öğrencileri internet üzerinde buluşturmak için ikinci sitesi olan Facebook'u kurdu. Facebook, 18 ayda ABD'nin en büyük arkadaşlık sitelerinden biri haline gelince (2020 itibarıyla 2.6 milyar kullanıcısı var) yatırımcıların da ilgisini çekti ve bugün sahip olduğu 98,6 milyar dolarlık servetinin kaynağını oluşturdu. Zuckerberg'in Facebook'u, 2011 yılında The Brand Finance® Global 500 listesine göre dünyanın en değerli 281. markası oldu.

25 Şubat 2012'de aldığı karar ile şirketin %12'lik hissesinin halka arzını kararlaştırdı (Zuckerberg hâlâ Facebook'un %57 hissesine sahip). 18 Mayıs 2012 tarihinde 421 milyon hissesi 38 $'dan satışa çıkarıldı böylece şirket NASDAQ'a giriş yaptı. Facebook'un hisselerinin satışa sunulması, Visa ve General Motors'un ardından Amerikan tarihindeki en büyük üçüncü halka arz oldu. 18 Mayıs 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şirketin NASDAQ'a girdikten hemen sonraki değeri 104 milyar $'dı. Şirketin değeri, halka açıldıktan 3 gün sonra toplam 19 milyar dolar eriyerek 84 milyar $'a düşmüştür.