DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3433699฿%1.29864

a

Türkiye'nin Çelik Kubbe'si Yunan basınında!

Yapay zeka destekli koruma sağlayarak Türkiye'nin hava sahasını güvence altına alacak Çelik Kubbe, Yunanistan basınında geniş yankı uyandırdı. İşte Çelik Kubbe hakkında detaylar...

Gök Vatan’a yönelik hava savunma sistemi olan Çelik Kubbe, Yunanistan’da büyük yankı uyandırdı. Ülkedeki tüm medya organları, bu sistemin detaylarına geniş yer verdi. Yapay zeka destekli olmasına vurgu yapılırken, “Türk semalarında kuş bile uçmayacak” yorumları dikkat çekti.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde alınan kararları haberleştirdi. Gazete, Türkiye’nin Korkut, Hisar ve Siper hava savunma sistemlerinin artık entegre şekilde çalışacağına dikkat çekti.

Devlet kanalı ERT ve Skai televizyonu, Çelik Kubbe’nin yerli ve milli kaynaklarla geliştirilmesini ön plana çıkarırken, yapay zeka destekli çalışacağına vurgu yaptı. Yunan haber sitesi in.gr ise Çelik Kubbe’nin detaylı görüntülerini paylaşarak, Türkiye’nin yakında uzay programına başlayacağını belirtti.

Çelik Kubbe Nedir ve Ne İşe Yarayacak?

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde kararlaştırılan Çelik Kubbe, Türkiye’nin kapsamlı hava savunma sistemi için kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Bu sistem, en alttan en uzun menzile kadar ağ merkezli ve yapay zeka destekli bir kalkan sağlayacak. Bu yapısıyla Gök Vatan’da kuş uçurtmayacak.

Çelik Kubbe, Türkiye’nin dört bir yanını kapsayacak bir güvenlik şemsiyesi olarak tasarlandı. Bu sistemin amacı, alçak irtifadan yüksek irtifaya kadar olan tüm tehditleri katmanlı bir şekilde karşılayabilmek. Çelik Kubbe’nin yol haritası: hedefi tespit etmek, teşhis etmek, değerlendirmek, karar vermek ve imha etmek. Bu süreç ne kadar hızlı ve koordineli olursa, korunacak bölge o kadar güvende olur.

Çelik Kubbe’nin geliştirilmesinde ASELSAN önemli bir rol oynuyor. Tamamlanma tarihi net değil, ancak bazı sistemlerin geliştirilip sahada kullanıldığı biliniyor.

Çelik Kubbe’nin İçeriği

Çelik Kubbe, ASELSAN tarafından geliştirilen birçok platformu içeriyor ve hava savunma ağı dört katmandan oluşuyor: çok kısa menzil, kısa menzil, orta menzil ve uzun menzil.

Çok Kısa Menzil Hava Savunma Sistemleri

Bu sistemler, 10 kilometre etki menzili ve 5 kilometre irtifa sınırıyla yakın mesafeden gelebilecek tehditlere karşı kullanılıyor. Türkiye’nin elinde ASELSAN imzalı Korkut, Gökberk, Şahin, Göker, İhtar ve SUNGUR gibi seçenekler mevcut.

Alçak İrtifa Katmanı

Bu katman, 5 ila 10 kilometre arası menzildeki tehditlere karşı savunma sağlıyor. Türkiye’nin burada HERİKKS, C-RAM, HİSAR A+, GÖKDEMİR ve GÜRZ gibi sistemleri bulunuyor.

Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri

Şemsiyenin en üst kısmında, 15-30 kilometre irtifa ve 60 kilometrenin üzerinde menzili olan uzun menzilli hava savunma sistemleri yer alıyor. Burada başrol tamamen SİPER’e ait. Türkiye’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği ilk uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER’in, bu yıl envantere girmesi bekleniyor. İlk aşamada 100 kilometre menzilli SİPER Ürün-1 sahaya inecek, ardından menzili artırılan SİPER-2 ve nihayetinde SİPER-3 ile bu alan güçlendirilecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Instagram'dan sonra Roblox’a erişim engeli: Neden açılmıyor?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.