İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından yayımlanan "İstihdamı Kazanmak: Firmaların Çalışan İstihdamında Yaşadığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı raporda, Türkiye'nin iş gücü piyasasındaki mevcut durumu ve çözüm önerilerini detaylandırıldı.

CHP'li Özgür Karabat'tan bomba iddia: Borsadan vurgun yapılıyor CHP'li Özgür Karabat'tan bomba iddia: Borsadan vurgun yapılıyor

İTO, İstihdam Raporunu Açıkladı

Raporda, Türkiye'nin kapsayıcı bir ekonomik kalkınma için daha nitelikli ve dengeli bir istihdam piyasasına ihtiyaç duyduğu vurgulandı. Özellikle mavi yakalı çalışanların istihdamında yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Teknik eğitim sistemindeki yapısal sorunlar ve bu mesleklerin imaj ve statü problemleri, mavi yakalı işgücünün teminindeki başlıca engeller olarak öne çıkıyor.

İstanbul’un İstihdam Profili

Raporda, İstanbul’un Türkiye’deki toplam istihdamın %20’sini barındırdığı ve işverenler tarafından ilan edilen "açık işlerde" mavi yakalı mesleklerin ciddi bir hakimiyeti olduğu belirtiliyor. Orta vasıflı mavi yakalı mesleklerdeki açık iş oranının işsiz oranından daha yüksek olduğu ifade ediliyor. Bu durum, iş beğenmeme olgusunun özellikle bu mesleklerde yoğunlaştığını gösteriyor.

Sektör Bazlı İstihdam Sorunları

Anket sonuçlarına dayanan rapor, çeşitli sektörlerdeki firmaların mavi yakalı çalışan bulma ve elde tutma konusundaki zorluklarına değiniyor. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, üniversite mezunlarının mavi yakalı işleri kabul etmediklerini, mevcut mavi yakalı çalışanların ise küçük ücret farkları nedeniyle iş değiştirdiklerini belirtiyor. Tekstil sektörü ise mavi yakalı çalışan bulmakta zorlandıkları için üretimi Anadolu'ya kaydırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor.

Usta Kaynakçılar Bankacılardan Daha Fazla Kazanıyor

Raporun dikkat çeken bulgularından biri, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların kalifiye mavi yakalı personel bulmakta yaşadığı zorluklar. Bu firmalar, vasıflı çalışanları elde tutabilmek için her türlü imkanı sağladıklarını ve yüksek ücretler verdiklerini belirtiyorlar. Öyle ki, bir usta kaynakçının 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş aldığı vurgulanıyor. Hizmet sektöründeki firmalar ise teknik personel bulmakta zorluk çektiklerini ve vasıf kazanan çalışanların ilk iş olarak başka işlere yöneldiklerini ifade ediyorlar.

Raporda, çalışanlar, firmalar ve toplum arasındaki sorunların çözümü için çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisinin geliştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Kısa, orta ve uzun vadeli somut adımların belirlenmesi ve uygulanması gerektiği vurgulanıyor.

Editör: Nigar Topcu