Hazine eski müsteşarlarından Mahfi Eğilmez son yayımladığı analizde 2001 krizine benzer bir senaryo ile karşı karşıya kaldığımızı ifade eden ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye'nin 'multiflasyon' yaşadığını söyledi.

Akaryakıta indirim geliyor: Gece yarısından itibaren geçerli olacak Akaryakıta indirim geliyor: Gece yarısından itibaren geçerli olacak

Türkiye ekonomisinin deneyimli kalemlerinden biri olan Ekonomist Eğilmez, 2001 krizinin ardından alınan önlemlerle enflasyonun nasıl tek haneye indirildiğine dikkat çektiği yazısındaö zellikle, döviz kurlarındaki artış ve hükümet politikalarının, üretim maliyetlerini etkilediğini ve sonuç olarak enflasyonun yükselmesine sebebiyet verdiğini ifade etti.

Eğilmez, enflasyonun tanımından yola çıkarak Türkiye'de mevcut olan enflasyon türlerini ele aldığı yazısında, son zamanlarda dünya genelinde görülen yeni enflasyon türlerine de değindi. Skimpflasyon, shrinkflasyon ve greedflasyon gibi terimlerle tanımlanan bu yeni enflasyon görünümlerinin, gizli enflasyon biçimleri olduğunu belirtti.
Türkiye ekonomisindeki enflasyonun ana nedenlerini maliyet ve talep enflasyonu olarak sınıflandıran Eğilmez, yanlış ekonomi politikalarının da enflasyon artışına katkıda bulunduğunu ifade etti. Özellikle, döviz kurlarındaki artış ve hükümet politikalarının, üretim maliyetlerini etkilediğini ve sonuç olarak enflasyonun yükselmesine neden olduğunu açıkladı.

Enflasyon Mahfi Eğilmez
Türkiye'nin mevcut durumunda, tabloda sıralanan nedenlerin ve enflasyon türlerinin tamamının bulunduğuna işaret eden Eğilmez, bu durumu "multiflasyon" olarak adlandırdı. Multiflasyonun üstesinden gelmek için kapsamlı bir ekonomik programın ve olumlu gelecek beklentilerinin oluşturulmasının gerekliliğini vurguladı.
 

Editör: Nigar Topcu