34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3373672฿%-1.11892
Gelişmekte olan ülke para birimlerinde dün dolar karşısında yüzde 2’yi aşan değer kayıpları görülürken TL‘de de küresel satış baskısına paralel yerel seçim sonrası ilk kez değer kaybı yaşandı.
Dün TL, dolar karşısında yüzde 1,07 değer kaybederken dolar/TL bu yükselişin ardından günü 32,6 civarında tamamladı. Kur bugün sabah saatlerinde bir miktar düşerek 32,55 seviyesinde işlem gördü.
TL nisan ve mayıs aylarında dolar karşısında oldukça yatay bir seyir izlemişti. Ancak dün yaşanan düşüş bu dönemdeki en büyük değer kaybı olarak dikkat çekti.
PARA BİRİMLERİNDE SERT KAYIPLAR
Reuters’ta yer alan habere göre; gelişmekte olan para birimlerinde seçim baskısıyla dün sert kayıplar görüldü. ABD ekonomisinin yavaşladığı yönünde endişeler risk iştahını sınırlarken, Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin tahminlerden az bir farkla seçimleri kazanması Hint hisse piyasasında keskin gerilemeye ve rupinin değer kaybetmesine neden oldu.İşlemciler, dünkü hareketin küresel riskten kaçışla paralel olduğunu ve bir miktar yabancı pozisyon kapaması görüldüğünü belirtti.
İç gündemde takip edilecek veri bulunmuyor.
REZERVLERDE ARTIŞ
Başta yabancı olmak üzere yerel seçim sonrası TL’ye artan ilgi ile birlikte TCMB swap hariç net rezervi geçen hafta pozitife geçti.
Bankacılar yerel seçim öncesi 29 Mart’ta -65.5 milyar dolar ile tarihi düşük seviyede olan swap hariç net rezervde yerel seçim sonrası geçen dokuz haftada yaşanan artışı yaklaşık 67 milyar dolar olarak hesapladı. Karahan bu artışın 10 milyar dolar civarında kısmının sıcak para olduğunu da söyledi.
Bu hızda ve bu büyüklükte bir rezerv artışı daha önce gerçekleşmemişti.
YABANCI YATIRIMLAR VE TL’NİN CAZİBESİ
TCMB’nin nette döviz alımlarıyla dolar/TL’de görülen yatay seyir ve TL’nin görece yüksek getirisi hem yabancı hem de yurt içi yatırımcılar için TL’nin cazibesini yüksek tutmaya devam etti.
Yurt dışı yerleşiklerin nisan ortası itibarıyla belirgin hale gelen ve üç haftadır 1 milyar doların üzerinde gerçekleşen Hazine tahvili alımları geçen beş haftada 7.1 milyar doları buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek hafta başında DİBS piyasasında yabancı payının yüzde 0,5’ten yüzde 10’a doğru yükselişe geçtiğini de söyledi.
Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduatında aralıksız düşüş görüldü. Nisan ortasından bu yana 11 milyar doların üzerinde düşüş kaydeden kıymetli maden ve döviz mevduatı 170,6 milyar dolara indi.
Mehmet Şimşek'in çıkışı kripto ve borsa piyasalarında alarm zillerini çaldırdı