38,0065$% 0.03
41,2999€% -0.33
3.824,48%0,00
6.307,00%0,03
25.152,00%0,04
3171514฿%-2.14823
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) öğretim üyesi olan bir çiftin olaylı boşanma süreci, üniversitenin üst yönetimini de içine alan büyük bir krize dönüştü.
Sözcü’den Tuğba Nur Çelik’in haberine göre; Fakülte dekanı ve rektörün adının geçtiği olay, akademik camiada yankı uyandırdı.
YYÜ Turizm Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan ve 2021 yılında evlenen B.N.O. ile Doç. Dr. S.M., sekiz ay süren evliliklerinin ardından şiddetli geçimsizlik yaşamaya başladı.
B.N.O., eşini hem fiziksel şiddet hem de aldatma ile suçlayarak boşanma davası açtı.
Çiftin fakültede karşılaştıkları bir gün, küfürlerin havada uçuştuğu bir tartışma yaşandı ve akademisyenlerin araya girmesiyle olay büyümeden sonlandırıldı.
Ancak bu tartışmanın ardından B.N.O., eşinden şikâyetçi oldu ve S.M. hakkında üniversite yönetimi tarafından idari soruşturma başlatıldı.
S.M., üniversite yönetiminin kendisine karşı kasıtlı bir tavır sergilediğini öne sürerek, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin kendisine husumet beslediğini iddia etti.
Uzun süredir beklediği akademik kadronun ilan edilmediğini savunan S.M., 31 Aralık 2022’de beklediği kadro ilanı sonunda açıldığında başvuru için harekete geçti.
Ancak 2 Ocak 2023’te, üniversitenin akademik personeline B.N.O.’nun kurumsal mail adresinden “Rektörün tecavüzüne uğradım!” başlıklı bir e-posta gönderildi.
Gönderilen e-postada, Rektör Hamdullah Şevli’nin B.N.O.’yu işe aldıktan sonra kendisine cinsel saldırıda bulunduğu ve tehdit ettiği iddia ediliyordu. Ayrıca, fakülte dekanının da bu durumu bildiği öne sürülüyordu.
İddiaların ardından S.M.’nin başvurmayı planladığı akademik kadro, 10 Ocak 2023’te Resmî Gazete’de yayımlanan bir kararla iptal edildi.
S.M., bu kararın, boşanma sürecindeki eşinin rektöre şantaj yapması nedeniyle alındığını ileri sürdü.
E-posta skandalı üniversite içerisinde büyük yankı uyandırırken; B.N.O., bu mesajın kendisi tarafından gönderilmediğini ve telefonuna izinsiz giriş yapıldığını savundu.
İddialar üzerine harekete geçen Rektör Şevli, üniversitenin bilgi işlem biriminden konunun incelenmesini istedi.
Teknik analizler sonucunda, B.N.O.’nun e-posta hesabına giriş yapılan cihazdan yalnızca dört dakika önce S.M.’nin de kendi kurumsal mail adresine giriş yaptığı tespit edildi.
Bu bulgu, e-postayı S.M.’nin göndermiş olabileceğine dair şüpheleri güçlendirdi.
Elde edilen veriler üzerine Rektör Şevli, S.M. hakkında “Bilişim sistemlerine yetkisiz giriş yapma”, “İftira” ve “Hakaret” suçlarından suç duyurusunda bulundu.
Üniversitenin yürüttüğü disiplin soruşturmasında, S.M.’nin hem kendi hem de eşinin e-posta hesaplarına aynı IP adresinden giriş yaptığı belirlendi.
Bunun sonucunda S.M., kamu görevinden ihraç edildi.
S.M., üniversitenin ihraç kararına itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdı.
Mahkemede yaptığı savunmada, eşinin kendisini üniversiteden uzaklaştırmak için rektöre şantaj yaptığını ileri sürdü.
Teknik raporlara rağmen mahkeme, delillerin yeterli olmadığına hükmederek S.M.’nin beraatine karar verdi.
Ancak Rektör Şevli, kararın hatalı olduğunu belirterek İstinaf Mahkemesine başvuruda bulundu.
YYÜ’de yaşanan bu skandalın yargı süreci hâlen devam ederken; olay akademik camiada büyük tartışmalara yol açmış durumda.
Erdoğan, “Haddinizi bileceksiniz” demişti: TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan hakkında soruşturma!