Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ABD'den Indiana Üniversitesi ve İngiltere'den Plymouth Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü bir çalışmada, Türkiye'de 2 köstebek türü keşfedildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, Türkiye'nin doğusunda yüzyıllardır keşfedilmemiş olan bu iki köstebek türü, dağlık bölgelerde yaşayarak zorlu hava koşullarına uyum sağladı. Yapılan DNA analizi, bu köstebeklerin diğer türlerden biyolojik olarak ayrı olduğunu gösterdi.

"talpa hakkariensis" olarak adlandırılan köstebek türü Hakkâri bölgesinde bulundu ve farklı morfoloji ve DNA yapısına sahip. Öte yandan, Bitlis yakınlarında bulunan "talpa davidiana tatvanensis" türü de farklı bir morfolojik yapıya sahip. Ancak, daha önce 1884 yılında tanımlanan "talpa davidiana" köstebek türünün bir alt türü olarak sınıflandırıldı. Bu keşifler Zoological Journal of the Linnean Society dergisinde yayımlandı ve Avrasya'da bilinen köstebek türü sayısı 16'dan 18'e yükseldi. Bu çalışma, bu bölgenin biyolojik çeşitliliği ve endemik türler açısından öneminin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Kredi kartı limitini düşürenlere kötü haber Kredi kartı limitini düşürenlere kötü haber

Türkiye’de 3 milyon yıldır keşfedilmeden dağlarda yaşadığı düşünülen bu köstebek türleri yazın 50 derece sıcaklıkta, kışın ise karın 2 metre altında yaşıyor.

Editör: Nigar Topcu