Tüm dünya bilim insanı Türk fizikçi Canan Dağdeviren'in yeni icadını konuşuyor. Bilim dünyasının gündemine oturan Dağdeviren meme kanserini teşhis eden elektronik sütyen geliştirdi. 

Canan Dağdeviren Forbes Dergisinin "30 yaş altı 30 bilim insanı" listesine girdi. Cilt kanserini tespit için bir cihaz geliştirdi, giyilebilir kalp pili projesiyle tüm dünyada ses getirdi.

MEME KANSERİNİ ERKEN TEŞHİS EDEN SÜTYEN

Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan Doktor Canan Dağdeviren bu kez meme kanserine karşı elektronik sütyen geliştirdi. Dağdeviren ve ekibinin ürettiği giyilebilir ultrason tarama cihazı, meme kanserinin teşhisi için hayati önem taşıyor.

Aşk acısı mı migren mi? Araştırma aldatılmanın şaşırtıcı etkilerini ortaya koydu Aşk acısı mı migren mi? Araştırma aldatılmanın şaşırtıcı etkilerini ortaya koydu

Çalışmalarını MIT Medya Laboratuvarında sürdüren Doçent Dr. Canan Dağdeviren, sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

Dağdeviren "6 yıldır üzerinde çalıştığımız elektronik sütyen projesi tamamlandı ve geçtiğimiz Cuma günü tüm dünyaya duyuruldu. Bu sütyen, herhangi bir operatore gerek duyulmaksızın tüm memenin ultrason filmini birkaç saniye içinde çekiyor ve meme kanserini erken teşhis için kullanılıyor.

9 yıl once Fatma Teyzem periyodik olarak kontrol altında olmasına rağmen, meme kanserine yakalandı ve sadece 6 ay hayata tutunabildi. Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek. Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz..."

Editör: Aliye Tulum