Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar Teşrik Tekbiri ne zaman başlayacak sorusunu merak ediyor. Biz de sizler için Teşrik Tekbiri nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, Teşrik Tekbiri ne zaman başlar ne zaman biter nasıl getirilir? Teşrik Tekbiri vacip mi sünnet mi? Teşrik Tekbirinin kazası olur mu, Türkçeve Arapça okunuşu nasıl gibi pek çok sorunun cevabını haberimizde derledik.

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR?

Teşrik kelimesinin anlamına bakıldığında 'doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek'  ifadeleri ile karşılaşılır. 

Teşrik tekbiri ise  Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlere verilen addır.  Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir. Aslında bilinenin aksine sadece Kurban baayramından önce arefe günü vardır.

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN GETİRİLİR

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, toplam yirmi üç farz namazının arkasından birer defa teşrik tekbiri getirilir.

TEŞRİK TEKBİRİ ARAPÇASI VE TÜRKÇE ANLAMI

 "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi'l-hamd" diye tekbir getirilir ki, buna "teşrîk tekbiri" denir. Anlamı şöyledir: "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur." 

TEŞRİK TEKBİRİNİN HANEFİ MEZHEBİNDE HÜKMÜ

Teşrîk tekbirleri birçok fakihe göre vaciptir. Bazılarına göre ise sünnettir. 

Ebû Hanîfe'ye göre, teşrîk tekbirlerinin vacip olması için yükümlünün hür, mukîm ve erkek olması ve farz namazın cemaatle kılınmış bulunması şarttır. Bu yüzden yolcu, köle, kadın ve tek başına namaz kılana bu tekbirler vacip olmaz.

CEMAATLE NAMAZDA TEŞRİK TEKBİRİ

Hanefi mezhebine göre yukarda sayılanlar imama uyarlarsa, cemaatle birlikte tekbir alırlar. Cuma ve bayram namazı kılınmayan küçük yerleşim merkezlerinde de teşrik tekbiri getirilmez ve cuma günü öğle namazını cemaatle kılan özürlü kimselere de vacip olmaz.

Narin neden öldürüldü? İlk kez ortaya çıktı! Narin kaybolmadan 1 gün önce... Narin neden öldürüldü? İlk kez ortaya çıktı! Narin kaybolmadan 1 gün önce...

HZ İBRAHİM KISSASINDA TEŞRİK TEKBİRİ

Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim'in oğlu İsmail'i kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim (a.s), gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah yolunda kurban etmeye karar verir. Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail (a.s) gökten buna bedel olarak bir koç getirir. Dünya semasına ulaştığında Cebrail (a.s); "Allahu ekber, Allahu ekber" diyerek, tekbir getirir. İbrahim (a.s) bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap verir. Bu tekbir ve tevhîd kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail (a.s) da; "Allahu ekber velillâhi'l-hamd" der. Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur.

Editör: Nigar Topcu