37,9905$% 0.01
41,9791€% 0.65
3.820,25%1,48
6.371,00%1,43
25.407,00%1,45
3104262฿%7.91358
DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, PKK’nın yaptığı ateşkes duyurusunu değerlendirdi.
Örgüt, Abdullah Öcalan’ın çağrısına tamamen uyacaklarını ve bugünden itibaren ateşkese geçtiklerini açıklamıştı.
Bu gelişmeyi beklediklerini ifade eden Önder, Artık meselenin müşkül kısmını geride bıraktık. Önümüzdeki hafta devlet görevlileri ve siyasilerin de dahil olacağı bir dizi toplantı olur ve birçok şey netleşir, bunlar daha da somutlaşır. Önümüzdeki üç aylık sürede her şeyin düzenlenmiş olmasını ümit ediyoruz.” dedi.
Önder, Öcalan’ın Kandil’e videolu mesaj gönderip göndermediğine yönelik bir soruya ise, “İmralı’da çekim yapıldı ama gönderilip gönderilmediğini bilmiyorum.” şeklinde yanıt verdi.
Silah bırakmanın pratikte nasıl gerçekleşeceği sorulduğunda Önder, “Onlar için şimdiden hiçbir şey söyleyemem. Önemli olan ortaya konulan irade ve kararlılık. Gerisi her türlü düzenlenir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye, bölge ve dünya siyasetinin bu gelişmelerden nasıl etkileneceğine yönelik bir değerlendirmede bulunan Önder, “Önce samimiyetle ve ciddiyetle biz kendi gündemimizi Türkiye olarak bir hale ve yola koyarsak dünyayı ve bölgeyi değiştirebilecek güçte demokratik hamleler birbiri ardına gelir.” dedi.
Devlet Bahçeli, Abdullah Öcalan’ın çağrısından sonra Tuncer Bakırhan’ı aramış: “Bu ülkeyi birlikte demokratikleştireceğiz”