Kendine özgü bir takvim kullanan Doğu Afrika ülkesi Etiyopya yarın 2016 yılına giriyor.  Bu takvim hem dini bir takvim hem de Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti tarafından tüm resmi işlerde kullanılıyor.

Bu 120 milyon nüfuslu ülke her yıl yeni yılı 11 veya 12 Eylül'de karşılamaktadır. Dolayısıyla yarın, Etiyopya 2016 yılına adım atacak. Ülkedeki tüm resmi kurumlar da yarın için yılbaşı tatili yapacaklar.

Başbakan Abiy Ahmed, bir tebrik mesajında, geçtiğimiz yıl birçok zorluğun üstesinden geldiklerini belirterek, yeni yılda tüm Etiyopyalılara mutluluk diledi.

Bu yıl, Etiyopya hükümeti ülkenin en büyük ekonomik projelerinden biri olan Hedasi Barajı'nın tamamen doldurulmasını da yeni yılın başlangıcına denk getirdi.

Etiyopya takvimine göre, yılın ilk günü "Enkutataş" olarak adlandırılır. Bu gün, yağış mevsiminin sona erdiği ve hasat döneminin başladığı bir dönemi simgeler.

İsrail'den Lübnan'a bir siber saldırı daha: Bu kez telsizler patlatıldı İsrail'den Lübnan'a bir siber saldırı daha: Bu kez telsizler patlatıldı

Etiyopya takvimi, miladi takvime göre yaklaşık olarak 7 yıl 8 ay geride gelir. Güneş esaslı olan bu takvim, dini takvim olmasının yanı sıra tüm resmi işlerde kullanılmaktadır.

Etiyopya'da farklı bir saat sistemi de kullanılır. Gün saat 00.00'da değil, saat 06.00'da başlar. Bir gün ise iki farklı bölümde, saat 06.00'da başlayan ilk bölüm ve saat 18.00'de başlayan ikinci bölüm şeklinde düzenlenir.

Etiyopya takvimine göre, 12 ay 30 günden oluşurken, takvimin sonunda 12. aydan sonra 5 ila 6 günlük bir 13. ay bulunur. Bu nedenle, yeni yıl Eylül ayının 11 veya 12'sinde kutlanır.

Editör: Nigar Topcu