36,7028$% 0.02
40,2068€% -0.05
3.574,36%-0,15
5.863,00%-0,20
23.382,00%-0,20
3038421฿%-0.58962
İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, Et ve Süt Kurumu ile yapılan anlaşma doğrultusunda Ramazan boyunca kıymanın kilosunun 379 TL, kuşbaşının kilosunun ise 399 TL olarak belirlendiğini duyurdu. Ancak herkesin uygun fiyattan et alabilmesi için 2 kilogramlık kişi başı sınır getirildi.
Güzeldere, bazı fırsatçı işletmelerin bu sınırlamayı delerek toplu alım yaptığını belirtti:
“Beş kişi bir arabayla marketin önüne geliyor, ayrı ayrı sıraya girerek 2’şer kilo et alıyorlar. Yasal olarak market çalışanlarının kime ne kadar et sattığını takip etmesi mümkün değil. Bu yüzden gerçek ihtiyaç sahipleri, ete ulaşamadan eli boş dönüyor.”
Bazı kasap ve restoran sahipleri, çalışanlarını sıraya sokarak uygun fiyatlı et alıyor ve bu etleri 2 katı fiyatına satarak haksız kazanç elde ediyor. Bu yöntemle piyasadaki uygun fiyatlı et stokları hızla tükenirken, vatandaş uzun kuyruklarda beklemesine rağmen ete ulaşamıyor.
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:
“Kasap ve restoran sahipleri, komileri, garsonları ve aşçılarını sıraya sokarak kişi başı 2 kilo et aldırıyor. Böylece tezgâhtaki etler hızla tükeniyor, vatandaş ise eli boş dönüyor. Hatta bazı bireyler de stok yapma amacıyla her gün aile üyeleriyle sıraya girerek toplu alım yapıyor.”
Ağaoğlu, bu durumun yalnızca yasal tedbirlerle değil, toplumsal farkındalıkla da önlenebileceğini belirtiyor:
“Japonya’da toplumsal dışlanma en büyük cezalardan biridir. Fırsatçılık yapan işletmeler teşhir edilmeli, o esnaftan alışveriş kesilmeli. Vatandaşlar, uygun fiyatlı et satışı yapan marketlerde restoran çalışanlarını fark ettiğinde birbirlerini uyarmalı ve tepki göstermeli.”
Bu tür fırsatçılıkların önüne geçmek için vatandaşlar Ticaret Bakanlığı’na şikâyette bulunabilir. Ayrıca, sosyal medya platformları üzerinden duyurular yaparak halkın bilinçlenmesi sağlanabilir. Ticaret Bakanlığı müfettişleri, marketlerin güvenlik kameralarını inceleyerek aynı iş yerinden birçok çalışanın toplu alım yaptığını tespit edebilir ve gerekli yaptırımları uygulayabilir.
Yasa dışı bahis soruşturması: Pay Fix, Aypara ve İninal’ın faaliyetleri durduruldu