38,1270$% 0.1
43,4567€% 0.85
3.990,20%0,90
6.558,00%0,76
26.152,00%0,78
3186597฿%-1.05688
Prof. Dr. Naci Görür, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Kayseri’nin yalnızca aktif bir fay hattı üzerinde değil, aynı zamanda olabilecek en çürük zeminlerden biri üzerinde kurulu olduğunu ifade etti.
“Siz bunu hiç düşünmeden gökdelenler, çok katlı binalar yapıyorsunuz. Kayseri, fay hattına sahip ve zemini çürük bir bölge. Bilim ve teknoloji ışığında deprem dirençli bir şehir inşa etmeliyiz.”
Kayseri’nin üzerinde yer aldığı Ecemiş Fayı, Erzincan’dan başlayıp Mersin’e kadar uzanan 730 kilometrelik devasa bir fay hattı olarak öne çıkıyor. Görür, bu fayın kesinlikle 7’nin üzerinde bir deprem üreteceğini belirterek, şu açıklamayı yaptı:
“Bu fay tek parça değil, yüzeyde parçalı ama yeraltında birleşiyor. 7.3 mü, 7.4 mü olur bilemeyiz ama büyük bir deprem kaçınılmaz.”
Görür, depremin zamanına ilişkin belirsizliğe dikkat çekerken, fay hattının hareket hızının belirleyici olduğunu söyleyerek “Eğer fayın etrafındaki bloklar hızlı hareket ediyorsa, kısa sürede stres birikerek deprem olur. Ancak yavaş hareket ediyorsa, uzun süre sonra büyük bir deprem meydana gelir.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri ve çevresinin deprem riski göz önünde bulundurularak yapılaşmanın bilimsel kriterlere uygun şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Görür “Geçmişte deprem olan bir yerde, belirli periyotlarla aynı büyüklükte depremler tekrar eder. Yetkililer ve vatandaşlar olarak gerekli önlemleri almalıyız.” dedi. Kayseri’de yaşayanların, deprem bilinciyle hareket etmesi, riskli binalarda oturmaması ve yetkililerin deprem dirençli şehirleşmeye öncelik vermesi gerektiği bir kez daha gündeme geldi.
Devlet Bahçeli’nin sağlık durumuna ilişkin son açıklama