Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde iş dünyasıyla bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (OVP) sürdürülebilir yüksek büyüme, adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı hedeflediğini belirtti.

Akaryakıtta bu kez iyi haber: Dev indirim yolda Akaryakıtta bu kez iyi haber: Dev indirim yolda

Enflasyonu kalıcı olarak tek haneye indirmeyi öncelikli hedef olarak belirten Şimşek, enflasyonun 2026 sonunda tek hanelere düşeceğini öngördüklerini ifade etti.

Türkiye’nin cari açığının alınan tedbirlerle büyük ölçüde azaldığını ve rezervlerde 95 milyar dolarlık bir iyileşme sağlandığını vurgulayan Şimşek, KKM’den çıkış sürecinde de önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Şimşek, finansmana erişim zorluklarının farkında olduklarını ancak bunun geçici olduğunu, enflasyon düşüşüyle birlikte finansman maliyetlerinin de azalacağını söyledi.

Şimşek'in açıklamaları şu şekilde:

Orta Vadeli Program’ın nihai hedefi sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı. Bu hedeflerin makroekonomik altyapısını oluşturduk.

En öncelikli hedef enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek. Çünkü enflasyon tek haneye düştüğünde ülkede büyüme hızı artıyor. Kalıcı refah artışı için, önünüzü görmeniz için, yatırımlarda, verimlilikte, inovasyonda atılım için fiyat istikrarını sağlamamız lazım.

Bu sene mayısa kadar dezenflasyonda geçiş dönemindeyiz. Yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 75’le zirveye çıktı. Ağustosta yüzde 52’ye kadar düştü. Önümüzdeki aylarda bu düşüş devam edecek. Biz büyük ihtimalle yılı yüzde 40-42 civarında bir oranla kapatacağız. Gelecek sene de enflasyon hedefimiz yüzde 20’nin altı. 2026 sonunda da tekrar enflasyonu tek haneye indireceğiz.

Türkiye’nin bundan bir yıl önceki cari açığının yüksekti. Alınan tedbirlerle yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştü.

Geçen yıl rezerv yetersizliği de bir endişe kaynağıydı. Net rezervlerde 95 milyar dolar civarında iyileşme kaydedildi ve söz konusu endişeler ortadan kalktı. Uluslararası tanıma göre rezerv yeterliliğine sahip ülke konuma gelindi. Kur korumalı mevduat (KKM) geçen yıl ağustosta zirveye ulaşmıştı. Neredeyse 144 milyar dolar seviyesinde çıkmıştı. KKM’den çıkışı biz önceliklendirdik. KKM’de 98 milyarlık bir düşüş oldu.

"Bunların hepsi geçici"

Türkiye’nin dış finansmana erişimi de gittikçe artmaya başladı. Şu an finansmana erişimde tabii ki zorlu bir süreç var, biz bunun farkındayız. Reel sektörünün finansmana erişimi ile ilgili serzenişlerini duyuyoruz. Ancak bunların hepsi geçici. Program sayesinde enflasyon düşüyor, daha da düşecek. Bu sayede finansman maliyetleri de düşecek. Dolayısıyla karamsarlığa hiç gerek yok.

Türkiye 2024 içerisinde üç ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu arttırılan tek ülke. Bu güçlü ve tutarlı bir şekilde uygulanan programın sonucu.

Enflasyondaki düşüş sadece baz etkisi kaynaklı bir düşüş değil. Ciddi ve kalıcı bir şekilde dezenflasyon sürecindeyiz. Kararlılıkla bu programı uygulayacağız. Cumhurbaşkanımızın da bu konudaki desteği çok güçlü ve desteğini net bir şekilde her fırsatta ifade ediyor.

"Biraz sabırlı olun"

Biraz sabırlı olun. Esnafın, çiftçinin, çalışanların yanındayız. Enflasyonu indirerek emeklinin, çalışanın kalıcı şekilde alım gücünü arttıracağız. Bizden de beklenen bu. Hayat pahalılığı ve enflasyon önemli bir sorun. Enflasyonu kalıcı bir şekilde indirerek topyekün kalkınma sağlayacağız. Öngörülebilirliği artıracağız.

"2025, 2024'ten; 2026 da 2025'ten daha iyi olacak"

En zorlu sürecin önemli bir kısmı geride kaldı. Cumhurbaşkanımız da söyledi. 2025, 2024’ten daha iyi olacak. 2026 da 2025’ten çok daha iyi olacak. Neden? Enflasyonu düşürmeye, bütçede disiplini sağlamaya başladık. Birçok sorunu yönetilebilir düzeye çektik. Programımız üç yıllık ve ilk yılda önemli sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemde de almaya devam edeceğiz.

"OVP, özel sektör için rehber niteliğinde"

Program hedeflerini tutturmak için elimizden geleni yapacağız. OVP, devlet için bağlayıcı, özel sektör için rehber niteliğinde.

Dezenflasyonun başında ister istemez birtakım yan etkiler ortaya çıkıyor. Bunların hepsi geçici. İç talepte yavaşlama var fakat daha yüksek büyümenin temellerini atıyoruz. Programdan sonuç aldıkça bütün sıkıntıların kaybolduğunu, rekabete, daha rahat ve uzun vadeli finansmana erişime ve daha güçlü bir yapıya doğru evrildiğine hepimiz şahit olacağız.

Editör: Batuhan Yavuz