DOLAR

35,3664$% 0.05

EURO

36,5502% 0.12

GRAM ALTIN

3.024,16%-0,06

ÇEYREK ALTIN

4.960,00%-0,10

TAM ALTIN

19.779,00%-0,10

BİTCOİN

3330767฿%-1.60429

a
  • Dijital Gaste
  • Ekonomi
  • Mehmet Şimşek hayat pahalılığının sebebinin yüksek kiralar olduğunu açıkladı

Mehmet Şimşek hayat pahalılığının sebebinin yüksek kiralar olduğunu açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hayat pahalılığının yüksek kiralardan kaynaklandığını, çözümün konut arzını artırmak olduğunu belirtirken, bütçe disiplini, adil vergi dağılımı ve yapısal dönüşüm hedeflerine vurgu yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hayat pahalılığının temel nedeninin yüksek kiralar olduğunu ve bunun konut arzını artırarak çözülebileceğini belirtti.

2024 yılında bütçe disiplinine vurgu yapan Şimşek, vergi yükünün adil dağılımı için büyük mükellef incelemelerine öncelik verileceğini açıkladı.

Dolardaki dalgalanmaların Türkiye’yi etkilediğini belirten Şimşek, 2025 hedeflerinin dezenflasyon ve yapısal dönüşüm olduğunu ifade etti.

Mehmet Şimşek, “Hayat pahalılığının en önemli nedeni yüksek kiralar. Bunu para politikasıyla çözemeyiz. Konut arzını artırarak çözebiliriz.” dedi.

2024 yılında bütçe açığını yüzde 5,2 ile sınırlandığını belirten Bakan Şimşek, vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirlerden de bahsederek şunları kaydetti:

Bütçe disiplini önemli, geçen sene tedbir almak zorunda kaldık, kimse yüksek vergi istemez, anlıyorum, ama tedbirleri almasaydık sonuçları daha ağır olurdu. Bütçe açığını geçen sene %5,2 ile sınırladık. Para politikasının, maliye politikasının sınırı var, bu nedenle üretim ve ihracata öncelik veriyoruz. Vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirler var. Büyük mükelleflerin, yıllardır zarar açıklayan mükelleflerin incelenmesini önceliklendirdik. 2025’te önceliklerimiz büyük mükellef incelemeleri, sektörel saha denetimleri olacak, sektörel karlılık oranlarından düşük kalan mükellefler olacak. Kamuda kiralık taşıt sayısını %16 düşürdük. Türkiye’nin brüt dış finansman ihtiyacı azalıyor. 2025’te hedefimiz dezenflasyonun daha hissedilir olması ve yapısal dönüşümün hızlanması.

“Dolardaki dalgalanma bizi etkiliyor”

Dolar hepimizi ilgilendiriyor, küresel para birimi. Dolardaki dalgalanma bizi etkiliyor, hammaddeyi dolarla ithal edip ihracatı euro’yla yapıyoruz. Paritedeki değişiklik bizim rekabet gücümüzü etkiliyor. Ticaret savaşları başlarsa büyümeyi olumsuz etkiler. Dolayısıyla bunlar yapısal, biz bilmiyoruz, bir belirsizlik var.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Zam yağmuru durmuyor! Benzinden sonra motorin fiyatları da yükseldi

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.