34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3375501฿%-1.83234
Leptin hormonu, beyindeki hipotalamus bölgesinde bulunan özel reseptörlerle etkileşime girer. Leptin seviyeleri, vücutta depolanan yağ miktarına göre değişir. Daha fazla yağ depolandığında, vücut daha fazla leptin üretir. Leptin hormonu, obezite ve aşırı kilo ile ilişkilendirilmiştir. Fakat, bazı insanlar leptin direnci adı verilen bir duruma sahip olabilirler. Leptin direnci, vücut leptine normal tepki vermez ve beyin, leptin sinyallerine doğru şekilde yanıt vermez. Bu durumda, vücut, enerji depolamaya devam ettiği halde beyin açlık hissiyatı alır, bu da obeziteye yol açabilir.
Leptin hormonunu doğrudan alarak kilo verme amacıyla kullanmak için önerilen bir tedavi yöntemi yoktur. Bununla birlikte, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve yeterli uyku leptin seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olabilir. Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için leptin seviyelerini optimize etmek, obezite ve kilo kontrolü ile ilgili genel sağlık hedeflerine katkıda bulunabilir.
Uzman isim Canan Karatay ise “Uykuda kilo verebilirsiniz” açıklamasıyla leptin hormonunun önemini vurgulayan bir açıklama yaptı. Karatay düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat çekip yemeklerden 4-5 saat sonra devreye giren leptin adlı hormonun, yağları yaktığını vurguladı.
Açlık Kontrolü: Leptin hormonu, beyne açlık ve tokluk sinyalleri göndererek yiyecek alımını düzenler. Daha yüksek leptin seviyeleri genellikle tokluk hissini artırırken, düşük seviyeler açlık hissini tetikleyebilir.
Metabolizmayı Düzenleme: Leptin, enerji harcaması ve metabolizmayı düzenleyen bir hormondur. Yüksek leptin seviyeleri genellikle enerji harcamasını artırırken, düşük seviyeler enerji harcamasını azaltabilir.
Yağ Depolama: Leptin, vücuttaki yağ depolama oranını kontrol eder. Daha fazla yağ depolandığında, daha fazla leptin üretilir ve bu durum vücut ağırlığını düzenlemeye yardımcı olabilir.
Şeyma Subaşı'nın çamaşır makinesi ile imtihanı gündem oldu!