Sağlık

Korkutan açıklama! Cüzzam vakkaları artıyor

Florida'dan korkutan haber geldi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından paylaşılan araştırma mektubuna göre, Florida'nın merkezinde cüzzam vakaları artıyor. Peki cüzzam nedir? Cüzzam hastalığının tedavisi var mı, belirtileri nelerdir? Ayrıntılar haberimizde..

Abone Ol

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından yapılan araştırmaya göre Florida'nın merkezinde cüzzam vakalarına rastlandı. Yapılan uyarıda ise ''Florida'ya seyahat düşünülmelidir'' ifadeleri kullanıldı. Ayrıca araştırma sonucuna göre Cüzzam hastalığının Amerika Birleşik Devletleri'nde endemik hale geldiğine dair kanıtlar var..

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından gönderilen mektupta, güneydoğu eyaletlerinde bildirilen cüzzam vakalarının sayısının son on yılda iki katından fazla arttığı belirtildi.

54'de Florida'nın merkezinde 2022 yaşında bir erkekte görülen cüzzam. (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri)

FLORİDA'DA CÜZZAM VAKALARI ARTIŞA GEÇTİ

Yapılan açıklamada ABD'de 2020 yeni vaka bildirildiğini ve Florida'nın en çok rapor veren eyaletler arasında yer aldığını söyledi. Orta Florida, eyalette bildirilen vakaların % 81'ini ve ulusal olarak bildirilen vakaların yaklaşık beşte birini oluşturuyor..

Florida'nın merkezindeki bir erkekte, bilinen bulaşma yolları için risk faktörü olmayan 54 yaşındaki bir adamın cüzzama yakalandığı açıklandı.

Bir cüzzam hastası, 30 Ocak 2017'de Srinagar şehir merkezindeki cüzzam hastanesinde elini uzatıyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, cüzzamın 120'den fazla ülkede meydana geldiğini ve her yıl 200.000'den fazla yeni vaka bildirildiğini söylüyor. 2019 itibariyle, Brezilya, Hindistan ve Endonezya'nın hepsi 10.000'den fazla yeni vaka bildirirken, diğer 13 ülkenin her biri 1.000-10.000 yeni vaka bildirmiştir.

CÜZZAM HASTALIĞI NEDİR?

Lepra olarak da bilinen cüzzam; kollarda, bacaklarda ve çeşitli cilt bölgelerinde yaralara ve sinir hasarına neden olan kronik ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık bulaşıcı olsa da yalnızca dokunma yoluyla bulaşmayabilir.

CÜZZAM HASTALIĞI NEDEN OLUR?

Cüzzam hastalığı insanlardan temasla bulaşır, sinsidir ve yavaş gelişir. Risk altındaki kişiler genellikle cüzzam hastaları ile yakın ve sık temas halindedir veya hastalığın daha yaygın olduğu ülkelerde yaşamaktadır. Kuluçka süresinin dokuz aydan 20 yıla kadar değiştiği düşünülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bir kişinin hastalığa yakalanması için cüzzam hastalığı tedavi edilmeyen bir kişiyle birkaç ay yakın, sık temasla burundan ve ağızdan damlacıklar yoluyla bulaştığını bildirmiştir.

CÜZZAM VİRÜSMÜDÜR YOKSA BAKETİ Mİ?

Cüzzam (lepra) mikrobu ilk olarak 1876’da Norveçli bir bilim insanı olan Dr. Gerhard Armauer Hansen tarafından keşfedilmiştir. Hastalık “Hansen hastalığı” olarak da adlandırılmaktadır. Cüzzam hastalığı (lepra), bakteri kökenli bir enfeksiyondur. Cüzam hastalığına Mycobacterium leprae bakterisi neden olmaktadır.  Bakteri kökenli bir hastalık olduğu için tedavisi antibiyotik ilaçlarla yapılmaktadır.

CÜZZAM HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

Cüzzam, bakteri kökenli ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam olan ve tedavi görmemiş kişilerle uzun süreli, yakın fiziksel temasta bulunmamak cüzzamın önlenmesi açısından önemlidir. Cüzzam kısa süreli temasla, el sıkışmakla ve sarılmakla, birlikte yemek yemekle ya da cinsel temas ile bulaşmamaktadır.