Ağustos ayına girilirken yeni sezonda fındık fiyatının ne olacağı merak konusu.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 52 TL olarak açıkladığı fındık alım fiyatının artan maaliyetlerle birlikte yükseltilmesi bekleniyor.

Şu anda fındık fiyatının hangi aralıklarda olacağı bilinmiyor.

İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi raporu açıklandı! İsrail'in katlettiği Ayşenur Ezgi Eygi'nin otopsi raporu açıklandı!

Geçtiğimiz günlerde SOL Parti, fındık fiyatının 120 olması gerektiğine ilişkin açıklama yapmıştı.

Bir açıklama da Halkevleri'nden geldi. Halkevleri'nin yaptığı açıklamada, "Fındığın bahçedeki fiyatı ile market raflarındaki fiyat farkı 5-10 kat arasına kadar çıktı. Fındık üretiminin en büyük paydaşı fındık üreticisidir. Serbest piyasa politikaları yüzünden artık fındık, üretici tarafından ek gelir kaynağı olarak görülmektedir." cümleleri kullanıldı. 

Halkevleri, fındık fiyatının en az 110 lira olması gerektiğini kaydetti.

Halkevleri'nin sosyal medyadan yaptığı açıklama şu şekilde:

Pandemi ile başlayan ve deprem felaketi ile devam eden, zengini daha zengin eden, yoksulu daha da yoksullaştıran ekonomik kriz devam etmektedir. Bu zor koşullarda yeni bir fındık sezonuna girmiş bulunmaktayız. AKP iktidara geldiği 2002 yılından itibaren üreticiyi, FİSKOBİRLİK'İ batırarak yalnızlaştırmış ve serbest piyasa koşullarının insafına bırakmıştır. FERRERO ve onun yerli işbirlikçileri her geçen yıl zenginleşmiş fındık üreticisi kaderine terkedilmiştir.

Dünya fındık üretiminin %75'ini karşılayan fındık üreticileri emeğinin karşılığını alamamakta, her sene fındık fiyatı üreticinin zararına, sermayenin kârı gözetilerek açıklanmaktadır. Geçen sene 10 ayda fındık ihracatından 1.3 milyar dolar gelir elde edilmiş ama yaratılan bu refahtan üretici bir şey elde edememiştir.

Fındığın bahçedeki fiyatı ile market raflarındaki fiyat farkı 5-10 kat arasına kadar çıktı. Fındık üretiminin en büyük paydaşı fındık üreticisidir. Serbest piyasa politikaları yüzünden artık fındık, üretici tarafından ek gelir kaynağı olarak görülmektedir.

Ekonomik kriz fındık maliyetlerini de vurmuştur. Karadeniz'de yaşadığımız sel ve heyelan felaketleri sonrası rekoltede düşüş olmuştur. Enflasyon ve kur farkı yüzünden işçi ücretleri, akaryakıt zamları, bahçe temizliği, dal budaması, gübre ve ilaçta yaşanan fiyat artışları bir çiftçinin girdi maliyetlerini yükseltmiş ve karşılayamaz hale getirmiştir. Fındık üreticisi emeğinin karşılığını almalıdır. Fiyat belirlemede söz sahibi olmalıdır. Uluslararası tekeller ve yerli iş işbirlikçilerinin iki dudağının arasından çıkacak sonucu kabullenmek zorunda değillerdir. Fındık fiyatı üreticinin alınteri göz önünde bulundurularak belirlenmelidir.

- Fındık fiyatı en az 110 TL olarak belirlenmelidir.

- TMO depolarını artırmalı, özel sektörün fiyat düşürmesinin önüne geçilmelidir.

- Alan bazlı destek artırılmalıdır.

- Fındık üreticisinin hakkını gasp eden Ferrero ve yerli işbirlikçilerine cezai yaptırım uygulanmalıdır.

Fındıkta söz, yetki ve karar üreticinin değil sermayenin olduğu sürece sömürü durmayacak, üretici her geçen yıl yoksullaşacaktır. Fındık üreticisinin kendi hak ve talepleri çerçevesinde örgütlenmesi en acil sorundur.

Editör: Batuhan Yavuz