Dünya

Japonya'da yaşlı nüfusunda büyük artış!

Japonya'da 125 milyon nüfuslu ülkede her 10 kişiden biri 80 yaş ve üzerinde bulunuyor. Ülkenin yaşlanan nüfusu, düşük doğum oranları ve artan yaşlı nüfusu desteklemek için zorlu bir mücadele veriyor, ayrıca gelecek yıllarda 65 yaş ve üzeri nüfusun daha da artması bekleniyor.

Abone Ol

Japonya'da resmî verilere göre yaşlı olarak kabul edilen 65 yaş ve üzerindekilerin oranı da yüzde 29,1'e çıkarak rekor kırdı. 

Dünyadaki en düşük doğum oranlarından birine sahip olan Japonya ve yaşlanan nüfusunu destekleyen sosyal güvenlik sistemini ayakta tutma konusunda uzun süredir mücadele ediyor.

65 yaş ve üzerindeki insan oranını baz alan Birleşmiş Milletler kriterine göre Japonya dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip durumda. Bu oran sırasıyla ikinci ve üçücü durumda olan İtalya'da yüzde 24,5, Finlandiya'da yüzde 23,6 düzeyinde. 

Japon Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırma Enstitüsü verilerine göre 2040 yılına kadar 65 yaş ve üzerindekilerin oranının yüzde 34,8'e yükselmesi bekleniyor.

Japonya 65 yaş ve üzeri istihdamda da dünyadaki en yüksek orana sahip ülkelerden biri. Halihazırda çalışan nüfusun yüzde 13'ünü 65 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor.

Fakat bu durum ülkenin sosyal güvenlik sistemi üzerindeki yükü azaltmıyor. Aksine hükümet gelecek yıl için sosyal güvenlik maliyetlerindeki artışın da etkisiyle rekor büyüklükte bir bütçe hazırladı. 

Uzun çalışma saatleri ve yüksek yaşam maliyetleri de doğum oranını artırma çabalarını sonuçsuz bırakıyor. 

Ülkede geçtiğimiz yıl 800 binden daha az doğum meydana geldi. Bu rakam kayıtların tutulmaya başladığı 19'uncu yüzyıldan bu yana en düşük seviye. 1970'lerde bu sayı 2 milyonun üzerindeydi.

Başbakan Fumio Kishida'nın ocak ayındaki toplum olarak işleyemez hale gelmenin eşiğinde olduklarını söylemesine rağmen yetkililer nüfus açığını göçmen işçilerle karşılama seçeneğinden kaçınmaya devam ediyor.