İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Orman Genel Müdürlüğünün yayımladığı, Orman İstatistikleri verilerine göre 2021 yılında yanan toplam 139 bin 503 bin hektar ormanımızın 37 bin 357 hektarlık kısmının enerji nakil hatlarındaki sorunlar sebebiyle olduğunu söyledi. Yokuş, 'Enerji nakil hatlarının kışlık ve yazlık bakımları eksiksiz yapılmadığı sürece daha da çok yangına sebep olacağı endişesindeyim' dedi.

'YANGIINLARIN YÜZDE 26'SI ENERJİ HATLARINDAKİ BAKIMSIZLIKTAN'
'Orman Genel Müdürlüğünün yayımladığı, Orman İstatistikleri verilerine göre 2021 yılında yanan toplam 139 bin 503 bin hektar ormanımızın 37 bin 357 hektarlık kısmı enerji nakil hatlarındaki sorunlar sebebiyle yanmıştır' diyen Yokuş, 'Yani 2021 yılı Orman yangınlarının yüzde 26.80'i Enerji nakil hatlarındaki bakımsızlık, hata ve kazalardan çıkmıştır. Yine 2020 yılında yanan 20 bin 970 hektar ormanımızın 3 bin 500 hektarlık kısmı enerji nakil hatlarındaki kazalar sebebiyle çıkmıştır. Bu oran ise yüzde 16.70'tir. 2020 yılında 7 yangından 1'i, 2021 yılında ise her 5 yangından 1'i enerji nakil hatlarındaki ihmaller yüzünden çıkmış, ülkemizin akciğerleri, milletimizin yeşil mirası küle dönmüştür' ifadelerini kullandı.

'YETERİNCE SORUŞTURMA YAPILMAMASI ORMANLARIMIZA İHANETTİR'
Enerji nakil hatlarının kışlık ve yazlık bakımlarının eksiksiz yapılmadığı sürece daha da çok yangına sebep olacağını kaydeden Yokuş, 'Özellikle son iki yılda artan yangınların büyük kısmını oluşturan ve 'kaza' başlığıyla ele alınan enerji nakil hatlarındaki denetimin yetersiz olması ve bu konudaki soruşturma ve araştırmalara ülkeyi yönetenler tarafından kulak tıkanması ülkemizin yerüstü zenginliği olan ormanlarımıza ihanettir' şeklinde konuştu.

'YANGINA NEDEN OLAN KİM OLURSA OLSUN CEZASINI ÇEKMELİDİR'
Enerji hatlarında yeterli bakım ve denetim yapmayan şirketleri suçlayan Yokuş, 'Enerji Nakil Hatlarında Etkin Risklerin İncelenmesi konusundaki araştırmalara bakacak olursak 2009 yılında 45 bin 650 kilometre olan Türkiye Enerji iletim hatlarının uzunluğu 2019 yılında 70 bin 34 kilometreye çıkmıştır. Son 10 yılda yüzde 53 oranında artan bu nakil hatlarının ihaleleri yandaş şirketlere verildi. Şiddetli rüzgarda kopan, birbirlerine değerek kıvılcım şelalesi yaratan bu hatların altındaki orman örtüsünü maliyet gerekçesiyle temizlemeyen şirketler orman yangınlarında sorumlu değil midir? Orman Genel Müdürlüğü'nün şirketlerle yaptığı sözleşmede 'bakım şartı' olmasına rağmen denetim ve yaptırım uygulamayan yetkililer bu işten sorumlu değil mi? Bu bakımların yıllık ve mevsimsel olarak (kışlık ve yazlık) düzenli olarak yapılmasından TEİAŞ sorumlu değil midir? Nakil hatlarındaki ihmallerin ve bakımsızlığın üzerine gidilmeli, yangına neden olan kim olursa olsun cezasını çekmelidir' dedi.