DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3385931฿%-1.13619

a
  • Dijital Gaste
  • Dünya
  • İsrail ve Yunan basını 1 haftadır panikte: Türkiye'nin Afrika'daki genişlemeci tavrından rahatsızlar

İsrail ve Yunan basını 1 haftadır panikte: Türkiye'nin Afrika'daki genişlemeci tavrından rahatsızlar

Yunanistan'da Pentapostagma ve SLpress gazeteleri, Türkiye'nin savunma sanayisi iş birliği ve ABD'nin Yunanistan'a füzeleri vermeme politikalarını ele aldılar. Pentapostagma, Türkiye'nin Afrika'da savunma sanayisi alanında genişlemesini vurgularken, SLpress ABD'nin Türkiye'yi Batı'da tutmak için Yunanistan'a füzeleri vermediğini belirtti. İsrail'de ise bir makale, "Erdoğanizm" başlığıyla Türkiye'nin yumuşak güçten sert güce geçişini anlattı.

Yunanistan’da yayın yapan Pentapostagma adlı gazete, Türkiye’nin savunma sanayisi başkanlığının Afrika bölgesinde tehlikeli bir genişleme izlediğini yazdı.

Yunanistan’da yayın yapan bir diğer gazete, SLpress ise, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Türkiye’yi rahatsız eden füzeleri Yunanistan’a vermediğini kaydetti. Söz konusu haberde, ABD’nin Yunanistan’a Türkiye’ye karşı savunmasını geliştirmek için daha çok fon ayırması gerektiği ve Türkiye’ye jet verilmemesi gerektiği belirtildi.

İsrail’de yayımlanan bir makalede ise, “Erdoğanizm” başlığıyla savunma sanayi gibi adımlarla Türkiye’nin geçmişten bugüne yumuşak güçten sert güce geçiş yaptığı kaydedildi.

672889ce2579e image 44

PENTAPOSTAGMA: TÜRKİYE, AFRİKA’DA TEHLİKELİ BİR ŞEKİLDE ‘GENİŞLİYOR’

Pentapostagma’da yayımlanan haberde, Türkiye ile Mozambik arasında savunma sanayi iş birliği anlaşması imzalandığı hatırlatılarak, anlaşmanın savunma sanayi alanında iki ülke arasından gerçekleştirilecek karşılıklı iş birliği faaliyetlerini kapsadığı kaydedildi.

Mozambik ülkesinden bahsedilen haberde, Mozambik’in Güneydoğu Afrika’da bulunan  ve Hint Okyanusu ile sınırı olan bir ülke olduğu kaydedildi. Ayrıca, “Birkaç ülke ile komşu olan Mozambik’in 30 milyonun üzerinde bir nüfusu bulunmakta olup bu nüfusun %55’i Hristiyan.” denildi.

Mozambik Savunma Bakanı Houme’nin, Türk savunma sanayisinin başarısından etkilendiği ve ülkesinin Türkiye’yi Mozambik’in stratejik bir ortağı olarak görmek istediğini ifade edildi.

Houme, Türk savunma sanayi firmalarını ziyaret edip Türk savunma ürünlerini yakından inceledi.

Söz konusu haberde şu ifadelere yer verildi:

“Mozambik’in Türk savunma sanayisine yaklaşımı artık bizi şaşırtmıyor, çünkü Ankara’nın Afrika ve Asya’daki dış politika stratejisini gizlemeye çalışmadığı bir gerçek. Türkler, güçsüz ülkelere böyle yaklaşıyor ve ‘ekonomik ve kaliteli askeri ürünlerini’ cazip fiyatlarla sunuyorlar, ayrıca bu tür ülkelerin Türkiye gibi bir ülke ile ‘stratejik ilişkiler’ kurma fırsatını sunuyorlar.”

672889ce9df9f image 45

ABD, YUNANİSTAN’A FÜZELERİ VERMİYOR

SLpress adlı gazete ise, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), -Türkiye’yi Batı’nın kucağında tutmak için- füzeleri Yunanistan’a vermediğini yazdı.

Ayrıca söz konusu haberde parantez içinde “Biz de istemiyoruz!” sitemi gösterildi.

Haberde, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Yunanistan’a Türkiye’ye karşı savunmasını geliştirmek için daha çok fon ayırması gerektiği ifade edildi.

Ek olarak da Türkiye’ye F35 ve F16 olmak üzere jet verilmemesi gerektiği kaydedildii.

672889cfc6262 image 46

İSRAİL‘DE YAYIMLANAN BİR MAKALE: ERDOĞANİZM SENTEZİ

İsrail’deki Inss adlı internet sitesinde “Erdoğanizm sentezi: Osmanlı Mirası, Kemalist Politika ve Arap Dünyası Etkileriyle Türk Dış Politikası” adlı bir makale kaleme alındı.

Makalede, Savunma sanayi gibi adımlarla Türkiye’nin geçmişten bugüne yumuşak güçten sert güce geçiş yaptığı savunuldu.

Türkiye’nin genişleme politikasından bahsedilen makalede, “Türkiye’nin gücünü diğer bölgelere de anlamlı bir şekilde yansıtma yeteneği olduğunu vurgulamak gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk 10 yıllarında mevcuttu. Kuşkusuz bölgedeki diğer ülkelere benzer, ancak yine de bölgesel aktörleri ilgilendirecek şekilde, Ankara, diğer ülkelerde askeri üsler kuruyor ve bunun en belirgin örnekleri Katar ve Somali’deki Türk üsleridir.” denidi.

“Üstelik uzun yıllar Türkiye’yi amacı statükoyu korumak olan bir aktör olarak adlandırmak daha doğruyken, bugün revizyonist niyetleri olan bir aktör olduğuna dair kanıtlar giderek artıyor.” ifadeleri kullanılan makalede, şöyle devam edildi:

“Örneğin Türkiye’nin Kuzey Suriye ve Kuzey Irak’taki tutumu, retorik düzeyde Ankara’nın bölge ülkelerinin toprak sınırlarına saygı göstermesine rağmen, eylemleriyle bu ülkelerin topraklarının önemli bir kısmı üzerindeki egemenliklerine meydan okuduğu anlamına geliyor.”

Söz konusu makalede, Türkiye’in son yıllarda Orta Doğu’ya yönelik aktif politikası büyük ölçüde Türkiye’nin İsrail ile dibe vuran ilişkilerinin zararına olduğu kaydedildi.

Türkiye-Mısır ilişkilerinde yaşanan krizden bahsedilen yazıda, bu krizin Türkiye’nin bazı Arap Körfez ülkeleriyle ilişkileri, İsrail ile bu ülkeler arasındaki yakınlaşmaya katkıda bulunduğu belirildi. Ayrıca, Eber anlaşmalarının imzalanmasına yol açtığı ifade edildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Venedik'te turistlerden ücret alınmaya başlandı! Bakın ne kadar

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.