Konut fiyatlarında yaşanan artış kiralık ev fiyatlarına da sıçramış özellikle de bazı büyük şehirlerde ev kiraları asgari ücreti bile geride bırakmıştı. 

Yaşanan yükseliş vatandaşları mağdur etmeye başlarken hükümet tarafından torba yasaya eklenen kanun maddesi ile sözleşmesi devam konutlarda yasal zam oranı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükselişin devam etmesi üzerine bu sınırın uzatılacağı açıklanmıştı. 

KİRALIK EV FİYATLARI İÇİN KİRACILAR DEVLET KORUMASI ALTINA ALINACAK! FIRSATÇI EV SAHİPLERİNE 3 YIL HAPİS YOLDA

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan "Kira artış oranlarına ilişkin getirilen sınırlama geçici madde ile düzenlenmişti. Ancak bahsedildiği gibi formüllerin uygulanması konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlayan geçici maddenin kalıcı olarak uygulanmasına ve mülkiyet hakkının özüne dokunan ağır ihlallere neden olacaktır. Evini boş tutmak pahasına kiraya vermekten kaçınan maliklerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğunu ve tahliye davalarındaki artış oranlarını düşünürsek bu tür formüllerin kira uyuşmazlıklarını çözmeyeceği anlaşılmaktadır" diyerek söz konusu düzenlemenin yasaya aykırılık teşkil edebileceğini ifade etti. 

Ekonomik sıkıntı çekenlere müjde! Bankalar faizsiz kredi vermeye başladı Hangi banka ne kadar veriyor? Ekonomik sıkıntı çekenlere müjde! Bankalar faizsiz kredi vermeye başladı Hangi banka ne kadar veriyor?

Yeni Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından hayata geçirilecek olan en acil kanun taslaklarının başında Kira Kanunu düzenlemesi olarak gösteriliyordu. Kulislere yansıyan bilgilere göre en son İspanya’da yapıldığı gibi konut kira artışı Türkiye’de bir kez daha kanunla sınırlandırılacak. Konut kira artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenlemenin süresi bir yıl daha uzatılacak. Taslakta yer alan en önemli düzenleme ise fahiş kiranın resmen suç olarak kabul edilmesi maddesi oldu. Evini fahiş fiyatla kiraya veren ev sahibi mahkemeye çıkacak. Mahkemede suçunun tespit edilmesi durumunda ise ev sahibi en az 1 en fazla 3 yıl hapis cezası verilebilecek. 

Editör: Aliye Tulum