Yerel raporlara göre, Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaleti şu anda nadir fakat potansiyel olarak ciddi Nipah virüsü salgınıyla karşı karşıya ve şu ana kadar en az iki ölüm gerçekleşti.

Ankara'da maymun çiçeği iddiası! Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama geldi Ankara'da maymun çiçeği iddiası! Sağlık Müdürlüğü'nden açıklama geldi

Sağlık yetkilileri Kerala'daki okulları ve ofisleri kapattı ve yüzlerce sakine test yapılıyor.

Nipah virüsünün yüksek ölüm oranına ve spesifik bir tedavisinin bulunmamasına rağmen uzmanlar, virüsün küresel bir acil duruma yol açmasının çok düşük bir ihtimal olduğunu ve bunun, habitat tahribatının hayvanların hastalığı insanlara bulaştırmasına nasıl yol açtığının bir hatırlatıcısı olduğunu söyledi.

İşte belirti ve semptomlar, virüsün nasıl bulaştığı ve hangi tedavilerin mevcut olduğu dahil olmak üzere virüs hakkında bilmeniz gerekenler.

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

Nipah virüsü bir tür hayvani hastalıktır; yani öncelikle hayvanlarda bulunur ve başlangıçta hayvanlar ve insanlar arasında yayılabilir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, ilk kez 1999 yılında Malezya ve Singapur'da hem domuzları hem de insanları etkileyen bir hastalıktan sonra keşfedildi.

Virüs çoğunlukla uçan tilki olarak da bilinen meyve yarasaları tarafından yayılır ve doğrudan veya dolaylı temas yoluyla yayılabilir.

Dr. Diana Finkel, "İnsanlar, enfekte bir hayvanla veya örneğin meyve üzerindeki meyve yarasasının tükürüğü gibi vücut sıvılarıyla yakın temasta bulunursa enfekte olabilir ve daha sonra uçup gider ve daha sonra kişi meyveyi yer" dedi. Rutgers New Jersey Tıp Fakültesi bulaşıcı hastalıklar bölümünde tıp doçentlerinden biri ABC News'e şunları söyledi:

Virüs ayrıca enfekte bir kişinin vücut sıvılarıyla yakın temasta bulunulması veya temas edilmesi yoluyla da kişiden kişiye yayılabilir.

BELİRTİLERİ NELER?

Belirtiler genellikle maruziyetten sonraki dört ila 14 gün arasında ortaya çıkar. En sık görülen semptom ateş olup bunu baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, nefes almada zorluk ve kusma takip eder.

CDC, semptomların diğer birçok hastalığa benzemesi nedeniyle virüsün erken evrelerinde teşhis edilmesinin genellikle zor olduğunu söyledi.

Virüs, oryantasyon bozukluğu, uyuşukluk, nöbetler veya beyin iltihabı olan ensefalit gibi ciddi semptomlara yol açabilir. CDC'ye göre bunlar 24 ila 48 saat içinde komaya dönüşebilir.

Federal sağlık kurumu, tüm vakalar arasında ölüm oranının yüzde 40 ila yüzde 75 arasında değiştiğini söyledi. Hayatta kalanlar arasında kalıcı kasılmalar da dahil olmak üzere bazı kalıcı değişiklikler kaydedildi.

TEDAVİSİ VAR MI?

Şu anda Nipah virüsüne yönelik spesifik bir tedavi mevcut değildir; tedavi, dinlenme ve sıvı alımı da dahil olmak üzere destekleyici bakımla sınırlıdır.

Uzmanlar şu anda geliştirilmekte olan tedavilerin olduğunu söyledi. Bunlardan biri, laboratuvarda üretilen ve vücudun virüsle savaşırken doğal olarak oluşturduğu antikorları taklit eden bağışıklık sistemi proteinleri olan monoklonal antikordur.

Editör: Amine Ebrar