Dünya

Hindistan Güneş'e uydu yollayacak! Ay'a iniş yapmıştı...

Hindistan, ayın güney kutbu bölgesine başarılı bir mürettebatsız inişten iki haftadan kısa bir süre sonra, güneşi incelemek için ilk uzay misyonunu başlattı

Abone Ol

Hindistan, ayın güney kutup bölgesine başarılı bir mürettebatsız inişten iki haftadan kısa bir süre sonra, güneşi incelemek için ilk uzay misyonunu Cumartesi günü başlattı.

Aditya-L1 uzay aracı, Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre (930.000 mil) uzaktaki bir noktadan güneşi incelemek amacıyla güney Hindistan'daki Sriharikota uzay merkezinden bir uydu fırlatma aracıyla havalandı. L1 olarak bilinen nokta, güneşin kesintisiz görülmesini sağlıyor.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, uzay aracının güneşin koronasını, kromosferini, fotosferini ve güneş rüzgarını incelemek için yedi faydalı yük ile donatıldığını söyledi.

Bir saatten fazla bir süre sonra ISRO, fırlatmanın "başarıyla tamamlandığını" söyledi.

"Araç, uyduyu tam olarak amaçlanan yörüngeye yerleştirdi. Hindistan'ın ilk güneş gözlemevi, Sun-Earth L1 noktasına doğru yolculuğuna başladı." ISRO, daha önce Twitter olarak bilinen X platformunda bir paylaşımda bulundu.

Uydunun L1 noktasına ulaşmasının 125 gün sürmesi planlanıyor.

Hindistan, 23 Ağustos'ta ayın güney kutbu yakınına bir uzay aracı indiren ilk ülke oldu. Bu, bilim adamlarının hayati öneme sahip donmuş su rezervlerini barındırabileceğine inandıkları, keşfedilmemiş bölgelere tarihi bir yolculuktu. 2019'da aya iniş girişiminin başarısız olmasının ardından Hindistan, ABD, Rusya ve Çin'in ardından bu kilometre taşına ulaşan dördüncü ülke oldu.