DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3376702฿%-1.16519

a

Haritacılık nedir, kaç çeşit haritacılık var?

Haritacılık nedir, kaç çeşit haritacılık var? gibi sorular oldukça merak edilen konular haline geldi. Peki nedir bu haritacılık? Kaç çeşit haritacılık vardır?

Haritacılık nedir, kaç çeşit haritacılık var? gibi sorular oldukça merak edilen konular haline geldi. Peki nedir bu haritacılık? Kaç çeşit haritacılık vardır?  İşte detaylar..

HARİTACILIK NEDİR?

Coğrafya ile ilgili olan haritacılık bir bilim dalıdır. Haritacılık, her türlü haritayı yapma, analiz etme, inceleme ve anlama sanatı ve bilimidir. Haritacılık geçmişten günümüze gelişerek gelmiş olup, Jeoid olduğundan kaynaklı dünyanın yüzeyini görsel olarak temsil etmeye çalışır.

KAÇ ÇEŞİT HARİTACILIK VARDIR?

İki çeşit haritacılık vardır; genel haritacılık ve tematik haritacılık.

  • Genel haritacılık; Tüm izleyiciler için bilgilendirme amaçlı, geniş bir yapıya sahip dünyaların temsilleridir. Dünya haritaları, ülke haritaları, hepsi bu özel bölümün çalışmalarıdır.
  • Tematik haritacılık; Bu tür coğrafi temsilini ekonomik, tarımsal, askeri unsurlar gibi belirli yönlere, konulara veya belirli düzenlemelere odaklamaktadır. Örneğin, sorgum gelişiminin dünya haritası bu haritacılık dalına girer.  

haritacilik-nedir-

Kartografya, harita yapımı ve kullanımı bilim, sanat ve teknolojisidir.

KARTOGRAFYA TÜRLERİ NELERDİR?

  • Ölçek: Dünyanın büyüklüğü kağıda yansıtalamayacağından kaynaklı, onu görsel olarak temsil etmek için, oranları korumak ve geleneksel bir şekilde küçültmemiz gerekiyor. Kullanılan ölçeğe bağlı olarak, kilometre cinsinden ölçülen mesafeler, eşdeğer bir standart oluşturacak şekilde santimetre veya milimetre cinsinden ölçülecektir.
  • Paralellikler: Dünya, ilk küme paralel çizgiler olmak üzere iki dizi çizgi halinde haritalanmıştır. Dünya ekvatordan başlayarak iki yarım küreye bölünmüştür. Paralel, tropik denilen diğer iki çizgiden (Yengeç ve Oğlak) başlayarak dünyayı iklim bölgelerine ayıran hayali yatay eksene paralel olan çizgidir.
  • Meridyenler: Yerküreyi geleneksel olarak bölen ikinci çizgi dizisi, paralellere dik olan meridyenler, Royal Greenwich Gözlemevi’nden (“sıfır meridyen” veya “Greenwich meridyeni” olarak bilinir) geçen “eksen” veya merkezi meridyendir. ), Londra, teorik olarak Dünya’nın dönme ekseni ile çakışmaktadır. O zamandan beri dünya, her 30°’de bir meridyenle ikiye bölünerek Dünya’nın küresini bir dizi parçaya bölen iki yarıya ayrıldı.
  • Koordinatlar: Enlemleri ve meridyenleri birleştirerek, yerdeki herhangi bir noktaya enlem (enlemler tarafından belirlenir) ve boylam (meridyenler tarafından belirlenir) atamanıza izin veren bir ızgara ve bir koordinat sistemi elde edersiniz. Bu teorinin uygulaması, GPS’in nasıl çalıştığıdır.
  • Kartografik semboller: Bu haritaların kendi dilleri vardır ve belirli sözleşmelere göre ilgilenilen özellikleri tanımlayabilirler. Böylece, örneğin, bazı semboller şehirlere, diğerleri başkentlere, diğerleri limanlara ve havaalanlarına vb. atanır.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Resmi Gazete'de duyuruldu! Türkiye yeni alan adına geçiyor

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.