38,1621$% 0.02
43,9299€% 0.14
4.098,93%0,02
6.737,00%0,00
26.866,00%0,00
3225058฿%0.73717
Halk TV, gazeteciler Barış Pehlivan, Serhan Asker ve Seda Selek’in, bir bilirkişiye cevap hakkı tanımaları nedeniyle gözaltına alınmalarına sert tepki gösterdi. “Söz hakkı vermek ne zamandan beri suç oldu?” ifadeleriyle yapılan açıklamada, gazetecilik faaliyetinin yargı sopasıyla kriminalize edilmeye çalışıldığı vurgulandı.
Halk TV’nin yaptığı açıklamada, yaşanan sürecin sadece bir gazetecilik faaliyeti olduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye, pazartesi gününden bu yana gazetecilik faaliyetinin nasıl kriminalize edildiğini tartışıyor. Cevap hakkı tanındı, gazetecilik yapıldı ve şimdi Halk TV’ye bedel ödetilmeye çalışılıyor.”
Gazeteciliğin temel ilkelerinden biri olan cevap hakkı çerçevesinde yapılan yayın nedeniyle gazetecilerin gözaltına alınmasının basın özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğu vurgulandı.
Halk TV, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun basın toplantısında gündeme getirdiği bilirkişiye ulaşarak, gazetecilik refleksiyle iddialara yanıt alma girişiminde bulunduğunu açıkladı.
“Söz hakkı vermek, iddialara cevap almak ne zamandan beri suç oldu?” sorusunu yönelten Halk TV, olayın detaylarını şu şekilde paylaştı:
Açıklamada, haber kaynağına ulaşmanın gazeteciliğin temel unsurlarından biri olduğu hatırlatılarak şu ifadeler kullanıldı:
“Barış Pehlivan, iddiaların muhatabına ulaşıp sorular yöneltmiştir. Haberin çarpıtılması veya manipüle edilmesi söz konusu değildir.”
İlgili kişinin suçlamaları reddettiği ve İmamoğlu’nun doğru söylemediğini ifade ettiği anları içeren görüntülerin de eksiksiz şekilde yayımlandığı belirtildi.
Halk TV açıklamasında, görüşmenin kaydedilmesinin tamamen gazetecilik refleksiyle yapıldığını belirtti.
Halk TV, bu kaydın sadece kendi kanallarında değil, diğer medya kuruluşlarında da yayımlandığını hatırlattı.
“Melih Gökçek ve AK Parti Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ da aynı kaydı paylaştı. Hâlâ silinmiş değil. Beyaz TV’de de yayınlandı ve üzerine yorumlar yapıldı. Eğer bu suçsa, neden sadece Halk TV cezalandırılıyor?”
Açıklamada, yaşanan sürecin basın özgürlüğüne bir müdahale olduğu ve gazetecilere yönelik soruşturmaların asıl sorgulanması gereken konu olduğu belirtildi.
Son olarak, Barış Pehlivan, Serhan Asker ve Seda Selek’in gözaltına alınmasına karşı destek veren izleyicilere ve basın mensuplarına teşekkür edildi.
Ahmet Türk’ün torunu Hüseyin Reber Türk silahlı saldırıda hayatını kaybetti