34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3414012฿%0.56776
Bu tünel, Local Hot Bubble (LHB) adı verilen ve Güneş sistemimizi çevreleyen yüzlerce ışık yılı genişliğe sahip devasa bir sıcak gaz yapısının parçası olarak tanımlandı. Üstelik, tünelin komşu bir bölgeye bağlanabileceğine dair önemli ipuçları bulunuyor.
Webtekno‘nun haberine göre, araştırma ekibi bu yıldızlararası tüneli Dünya atmosferi dışında yer alan ilk x-ışını gözlemevi eROSITA teleskobunun topladığı veriler sayesinde keşfetti. Elde edilen veriler ışığında Local Hot Bubble’ın üç boyutlu modeli oluşturuldu. Bu model, yıllardır varsayılan bazı özellikleri doğrulamanın yanı sıra tamamen yeni yapıları da ortaya çıkardı.
Max Planck Dünya Dışı Fizik Enstitüsü’nden Michael Freyberg, “Erboğa yönünde daha soğuk yıldızlararası ortamda bir boşluk oluşturan yeni bir yıldızlararası tünel keşfettik.” açıklamasında bulundu. Bu keşfin, eROSITA’nın gelişmiş hassasiyeti ve önceki uzay teleskoplarıyla kıyasla farklı bir araştırma stratejisi sayesinde mümkün olduğunu belirtti.
Local Hot Bubble’ın varlığı, ilk kez 50 yıl önce, x-ışını radyasyonunun yaygınlığını açıklamak amacıyla öne sürülmüştü. Bu bölgedeki daha düşük enerjili x-ışınlarının tespit edilmesi, Güneş sistemimizin çevresinde büyük bir boşluk bulunduğuna işaret etti.
Gökbilimcilere göre Local Hot Bubble, yaklaşık 14 milyon yıl önce meydana gelen süpernova zincirinin çevredeki yıldızlararası maddeyi dağıtması sonucu oluşmuş olabilir. Günümüzde bu süpernovaların kalıntılarına hâlâ rastlanabiliyor. Ayrıca, Local Hot Bubble’ın detaylı modellemesi, bölgedeki sıcaklık farklarını da ortaya çıkardı. Yapının kuzey kısmının güneyinden daha sıcak olması, yeni süpernova patlamalarının bölgeyi ısıttığını düşündürüyor.
Instagram Otomatik Yenileme Sorununu Çözüyor: Akış Artık Kullanıcı İsteğine Göre Yenilenecek