DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3383753฿%-0.70219

a
  • Dijital Gaste
  • Genel
  • Engelli aylığı ne kadar? Engelli aylığı nasıl alınır? Engelli aylığı ne kadar oldu?

Engelli aylığı ne kadar? Engelli aylığı nasıl alınır? Engelli aylığı ne kadar oldu?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın asgari ücreti açıklamasının ardından yeni maaşlar belli oldu. Engelli aylığı ne kadar oldu? Engelli aylığı kaç TL? Engelli aylığı nasıl alınır? İşte detaylar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 yılı asgari ücret ara zammını belirlemek için toplandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan asgari ücretin yeni rakamını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir.” dedi

Vedat Işıkhan şunları söyledi:

2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında arttırmış bulunuyoruz. Asgari ücreti 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat arttırdık. Reel olarak da yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum, geçtiğimiz altı ayda 400 TL olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki altı ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz.”

Asgari ücret zammının ardından kalem kalem yeni maaşlar: 

ASGARİ ÜCRETİN ARDINDAN YENİ MAAŞLAR BELLİ OLDU

  • İşsizlik Maaşı (En düşük): 5.365 TL
  •  İşsizlik Maaşı (En yüksek): 10.731 TL
  • Kıdem Tazminatı: 13.414 TL
  • 65 Yaş Aylığı: 3.490 TL
  • Engelli Aylığı (Yüzde 40-69 oranında): 2.329 TL
  • Engelli Aylığı (Yüzde 70 ve üzeri): 3.497 TL
  • GSS Primi: 402.44 TL
  • Askerlik ve Doğum Borçlanması (Günlük En Düşük Prim): 143 TL
  • Askerlik ve Doğum Borçlanması (Günlük En Yüksek Prim): 930,09 TL
  • Rapor Ücretleri (Ayakta Tedavi): 299,57 TL
  • Rapor Ücretleri (Yatarak Tedavi): 224.75 TL
  • Stajyer Maaşı: 3.420 TL

Engelli aylığı kimlere verilir, kimler alır?

Yaşlı aylığı; 65 yaşını doldurmuş olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.

2022 Sayılı Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır. Muhtaçlık değerlendirmesi kapsamında; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınır.

TC kimlik numarası bulunan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge gerekmemektedir. Vatandaş kimliği ile başvuruda bulunabilir. Başvuru formu doldurularak başvuru yapılır.

Yaşlılık Aylığı alan bir kişi Engelli Aylığından faydalanabilir mi?

  • Yaşlılık aylığından faydalanan kişi yetkili sağlık kuruluşundan %70 ve üzeri bir engel oranına sahip rapor aldığı takdirde engelli aylığından da faydalanabilir. %70 oranının altında ise sadece yaşlı aylığı bağlanabilir. 65 yaşından önce %40-69 arası engelli aylığı bağlananların aylığının ödenmesine devam olunur.

Engelli Aylığı alabilmek için sadece Engelli Raporu yeterli olur mu?

Hayır, yeterli değildir; aynı zamanda engellinin çalışmaması veya emekli olmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.

Engelli Aylığına başvuruda bulunurken gerekli olan evraklar nelerdir?

Yetkili hastaneden alınan engelliler için sağlık kurulu raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.) ve eğer kişi kendisi başvuruda bulunmuyorsa vesayet belgesi ya da vekâletname örneği.

18 Yaş altı Engelli Yakını Aylığı nedir?

  • Aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük ,özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara yapılan yardımdır.

Engelli Aylığı alan bir kişi Engelli Yakını Aylığı Maaşı alabilir mi?

  • %40-69 arası engelli aylığı alan kişi alabilir. Ancak %70 ve üzeri engelli olan kişi engelli yakını aylığı alamaz.

Engelli Aylığı nasıl bağlanır?

  • 2022 maaşı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV) tarafından en az %40 ve üzeri engel oranı bulunan, kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili SYDV’ler tarafından belgelenen 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen maddi bir haktır.
  • Bu koşulları taşıyanlar bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilirler. Başvuru sonrası gelir kriterleri değerlendirilir. Hanenin toplam gelirini(menkul-gayrimenkul), hanede ikamet eden kişi sayısına bölündüğünde net asgari ücretin üçte birini geçmemesine dikkat edilir. 2022 engelli maaşları aylık olarak verilmektedir. 2022 aylığında engelliler için engel oranına göre 2 kademe söz konusudur: %40 ila %69 arasında engel oranına sahip engelli maaşı ve %70 ve üzeri engel oranına sahip engelli maaşı. %70 ve üzeri engel oranına sahip engelliler %40 – %69 engel oranına sahip engellilere oranla daha yüksek aylık almaktadırlar.
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar, isteğe bağlı prim ödeyenler, tarım sigortalısı ile birlikte kuruma prim ödeyenler engelli aylığı alamamaktadır.

Engelli aylığını kimler alır?

  1. %40-69 Engelli aylığı:
  2. 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan,
  3. %40-%69 arası engelli olan,
  4. %70 ve Üzeri Engelli Aylığı;
  5. 18 yaşından büyük olan,
  6. %70 ve üzeri engelli olan,
  7. Aylıktan faydalanmayacak kişiler arasında sayılmayan.

Engelli Aylığı Hesaplara Ne Zaman Yatıyor?

  1. Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5 inci günü yatıyor.
  2. Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6 ıncı günü yatıyor.
  3. Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7 inci günü yatıyor.
  4. Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8 inci günü yatıyor.
  5. Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9 uncu günü yatıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İşsizlik maaşı ne kadar oldu? İşssizlik zammı nasıl alınır? En düşük işsizlik maaşı ne kadar?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.