34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3422554฿%0.9881
Mülk sahipleri, taşınmazların vergisini bu ay sonuna kadar ödemek zorunda. İşte emlak vergisi hakkında merak edilenler…
Gayrimenkulü olan mülk sahipleri için emlak vergisinde bu yılın ilk taksit ödeme dönemi 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında tamamlandı. 1 Kasım itibarıyla 2024’ün ikinci taksit dönemi başladı ve Kasım ayı boyunca ödeme yapılabilecek.
Emlak vergisini, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmazı malik gibi kullananlar ödüyor. Ödemeyi geciktirenlere aylık yüzde 4.5 gecikme faizi uygulanıyor. İki taksiti birden peşin ödeyenler hariç tüm mülk sahiplerinin ikinci taksiti zamanında ödemesi gerekiyor.
Emlak vergisi değeri, belediyelerde 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. Şu anda 2021 yılında karara bağlanan, 2022-2025 yıllarına ait arsa ve arazi metrekare birim değerleri üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu yıl, yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 29.23 oranında artış yapıldı.
Yeniden değerleme oranının eklenmesiyle emlak vergi değeri ortaya çıkıyor. Büyükşehirlerdeki konutlar için binde 2, işyerleri için binde 4, arsalarda binde 6, arazilerde ise binde 2 oranında vergi hesaplanıyor. Ayrıca, ödeme sırasında kültür payı olarak verginin yüzde 10’u kadar ek bir katkı payı alınıyor.
Bu yıl gayrimenkul alanların, yılsonuna kadar bulundukları belediyeye bildirim yapması gerekiyor. Tapu tescil tarihi yılın son üç ayında ise 3 ay içinde bildirim yapılmalı. Beyan vermeyen mükelleflere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanıyor.
Emlak vergisini ödemeyen mülk sahiplerinin, tapuda gayrimenkul devri gerçekleştiremeyeceği belirtiliyor. 2023 yılında gayrimenkulü bulunanlar ve bu yıl yeni gayrimenkul alanlar, vergi ödemekle yükümlü. Bu yıl evini satan ise önümüzdeki yıl ödeme yapmayacak.
Emlak Vergisi Kanunu’na göre, sosyal güvenlik aylığı alan emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyetten yararlanmak için belediyeye dilekçe vermek gerekiyor.
Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanlar, 5 yıl geriye dönük iade alabiliyor. Bunun için belediyeye düzeltme dilekçesi verilmesi yeterli oluyor. Talebin reddi durumunda Vergi Mahkemesi’ne başvuru yapılabilir.
Emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemleri, belediyelerin online hizmetleri veya e-Devlet üzerinden yapılabilir. Borcu olup olmadığını öğrenmek isteyenler, bağlı bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla bilgi alabilirler.
Yeni inşa edilen ve mesken olarak kullanılan binalar için emlak vergisi değerinin dörtte biri oranında (yüzde 25) indirim yapılıyor. Bu muafiyetten, inşanın sona erdiği yılı takip eden 5 yıl boyunca faydalanılabilir.
2025 yılı için emlak vergisi zammı, TÜİK’in açıkladığı yüzde 43.93 yeniden değerleme oranının yarısı olarak belirlendi. Bu doğrultuda, 2025 yılı emlak vergisi artışı yüzde 21.9 olacak.
TÜVTÜRK araç muayene ücretlerine zam geliyor! İşte Otomobil, Minibüs, Kamyonet muayene ücreti