İç Politika

Ekrem İmamoğlu'na yönelik ahmak davası hakkında flaş gelişme! Davanın seyri değişebilir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi yasak ve hapis cezası istenen 'ahmak davası' ile ilgili İstinaf Mahkemesi'nin kararı beklenirken, Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından davanın seyrini değiştirebilecek bir adım atıldı. Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Halil Güner AYM’ye iptal başvurusunda bulundu

Abone Ol

Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Halil Güner, bir davada, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 'ahmak davası'nda yargılandığı maddelerden olan TCK’nin 125/3- a hükmünün iptali için AYM’ye iptal başvurusunda bulundu. İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, maddenin AYM tarafından iptal edilmesi halinde İmamoğlu’na yönelik 'ahmak davası'nın düşme ihtimali bulunduğunu söyledi.

AYM'YE İPTAL BAŞVURUSU

Cumhuriyet'ten Engin Deniz İpek'in haberine göre, Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Halil Güner, bir davada, ceza hukuku profesörü Prof. Dr. Adem Sözüer ve anayasa hukuku doçenti Dr. Tolga Şirin tarafından hazırlanan ve İmamoğlu’nun avukatları tarafından 2 Eylül’de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi’ne sunulan bilimsel mütalaadaki görüşlerden faydalandı.

Yargıç Güner, TCK’nin 125/5 maddesiye beraber İmamoğlu’nun söz konusu davada yargılandığı maddelerden olan TCK’nin 125/3- a hükmünün iptali için AYM’ye iptal başvurusunda bulundu. Söz konusu mütalaada, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçunu oluşturan TCK’nın 125/3-a ve 5 maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilerek hükmün iptali istemiyle dosyanın AYM’ye götürülmesi gerektiği savunulmuştu.

EKREM İMAMOĞLU DAVASI DÜŞEBİLİR

Güner’in, AYM’ye yaptığı iptal başvurusunun ardından gözler AYM’nin söz konusu başvuru hakkındaki kararına çevrildi. Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, Çorum 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nce yapılan itiraz başvurusu üzerine, maddenin AYM tarafından iptal edilmesi halinde İmamoğlu’na yönelik “ahmak davası”nın da düşme ihtimali bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözüer de “İmamoğlu davasına bakan İstinaf dairesi bilimsel görüşümüze katılır ve anayasaya aykırılık iddiasını ciddi bulursa konu AYM’ye gidecek. AYM konu hakkında 5 ay içinde karar vermezse mahkeme mevcut kanuna göre verecek” ifadelerini kullandı.