Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Covid-19 kâbusu geri dönüyor

DSÖ Salgın ve Pandemi Hazırlığı Direktörü Maria Van Kerkhove, COVID-19 testlerinde pozitif oranlarının arttığını, Avrupa'da bu oranının yüzde 20'yi aştığını ve virüsün evrimleştiğini açıkladı.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Salgın ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Maria Van Kerkhove, COVID-19 testlerinde pozitif çıkma oranlarının son birkaç haftadır arttığını duyurdu. 

Cenevre'deki BM basın toplantısında Kerkhove, COVID-19'un dünya genelinde hala yaygın olduğunu ve 84 ülkedeki gözetim sistemlerinden elde edilen verilerin, pozitif test yüzdesinin genel olarak yüzde 10'un üzerinde olduğunu gösterdiğini belirtti. Avrupa'da bu oranın yüzde 20'yi aştığını da ekledi.

Kerkhove, virüsün evrimleşmeye devam ettiğini ve bu durumun daha şiddetli bir virüs riski taşıyabileceğini ifade etti. Ayrıca, Fransa'daki Paris 2024 Olimpiyatları'nda en az 40 sporcunun COVID-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

Hastane yatışları ve ölümlerde artış yaşandığını vurgulayan Kerkhove, ülkelerin COVID-19 ile mücadele ve uzun vadeli etkileriyle başa çıkmak için yatırım yapması gerektiğini belirtti. 

Aşılamada özellikle risk grubundaki kişiler arasında endişe verici bir düşüş görüldüğünü ifade eden Kerkhove, aşılamanın artırılması gerektiğini ve temel COVID-19 gözetiminin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Aşılamada büyük düşüş var

Kerkhove, "Ülkelere, özellikle dolaşımdaki virüsleri karakterize etmek, hastaların erken tespiti ve klinik bakımı için temel stratejik hedeflere ulaşmak amacıyla çoklu yaklaşımlar kullanarak temel COVID-19 gözetimini sürdürmelerini öneriyoruz." diyerek, COVID-19 ile ilgili hastaneye yatışlar, yoğun bakım kabulleri ve ölümler hakkında daha fazla raporlama yapmaya çağrısında bulundu.

Kerkhove, 2024'te 35 ülkenin COVID-19'dan hastaneye yatışlar, 24 ülkenin yoğun bakım kabulleri ve 70 ülkenin de ölümler hakkında veri bildirdiğini kaydetti.

Özellikle risk grubundakilerin hatırlatma dozunu almaları gerektiğine vurgu yapan Kerkhove, "Son iki yıldır aşılamada, özellikle en riskli gruplardan ikisi olan sağlık çalışanları ve 60 yaş üstü kişiler arasında endişe verici bir düşüş görüyoruz. Bu durumun acilen tersine çevrilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.