İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi AKOM, İstanbul'da saat 13.00'ten sonra sağanak yağış ve yer yer dolu beklendiğini açıkladı. Çatı uçmaları, su baskınları ve taşkınlara karşı tedbirli olunması konusunda uyarıda bulunuldu.

AKOM, öğle saatlerinde İstanbul sağanak uyarısında bulundu. AKOM'dan yapılan açıklamada, saat 13.00'dan itibaren İstanbul genelinde kuvvetli, yer yer şiddetli sağanak yağmur beklendiği duyuruldu. Saat 22.00'a kadar etkili olması beklenen yağışlarla birlikte bazı bölgelerde dolu yağışının da beklendiği belirtildi. Açıklamada 'Yoğun şimşek ve yıldırımla birlikte yağış anında kuvvetli rüzgarın yer yer saatte 50 km hıza çıkma ihtimali bulunuyor' denildi.

Özellikle çatı uçmalarına karşı tedbirli olunması istenirken, ani bastırma ihtimali bulunun yağışların göllenmelere, kot seviyesinin altında kalan kesimlerde su baskınlarına, yağışın şiddetine göre de derelerde taşkınlara neden olabileceği belirtildi. AKOM, cuma akşam saatlerine kadar İstanbul genelinde etkili olması beklenen serin ve yağışlı havaya karşı tedbirli olunmasını istedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son değerlendirmelere göre 24 Ağustos'ta, Trakya, Ege'nin bazı bölgeleri ve Marmara'nın bir kısmında kuvvetli ve çok kuvvetli yağış bekleniyor. 25 Ağustos'ta ise Kuzey Ege ve Marmara'nın güneyinde yer yer kuvvetli yağış oluşacağı tahmin ediliyor.

Yağışın etkilerine karışı önlem alınması için AFAD Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi (AADYM), hava tahminleri doğrultusunda Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Yalova, Bilecik, İzmir, Manisa, Kütahya ve Bursa valiliklerine uyarı mesajı gönderdi.

Vatandaşların da kendi bireysel risklerinin yanı sıra ev ve işyerlerindeki su baskını risklerine karşı tedbir almaları için uyarıda bulunan AFAD'ın mesajında şöyle denildi:

AFAD, vatandaşları da olası su baskını ihtimaline karşı ev ve işyerleri için önlem almaya, araçlarını dolu yağışı ihtimaline karşı koruyacak tedbirler almaya çağırıyor. Ayrıca ayak bileğine gelen sel sularının bir insani sürükleyebileceğini hatırlatarak sel sularına girilmemesi konusunda uyarıyor.

AFAD, valiliklere, ani sel, su baskını, dolu, fırtına ve hortum risklerine hazırlıklı olmaları için dikkatli ve tedbirli olma çağrısı yaptı. Mesajda, ilgili birimlerin uyarılması, iletişim kanallarının açık tutulması, ihtiyaç duyulabilecek araç, iş makinesi ve personel planlamasının hazır bulundurulması istendi. Teyakkuza geçilerek gerekli tedbirlerin alınması, müdahale planlamasının yapılması, müdahale birimlerinin hazır halde bekletilmesi hatırlatıldı.

24 AĞUSTOS ÇARŞAMBA GÜNÜ

Yağışların, Aydın, Muğla, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Balıkesir, Bilecik, Yalova, Manisa, Kütahya, İzmir çevrelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak olması bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

25 AĞUSTOS PERŞEMBE GÜNÜ

Yağışların, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Edirne, Tekirdağ, Yalova, Bilecik, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Edirne ile Tekirdağ'ın çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Vatandaşlarımızın da sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve fırtına ile hortum gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini önemle hatırlatıyoruz.