34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3405488฿%-0.14955
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçiler ve tarım sektörü için önemli bir adım atarak, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini kiraya vermeye yönelik bir yönetmelik yayımladı. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik, tarımsal üretimi artırmayı ve kullanılmayan arazileri yeniden ekonomiye kazandırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup, iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri, vasfı değiştirilmeden ve tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk olarak kiralanacak.
Yönetmelik, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 8/K maddesi uyarınca çıkarıldı ve tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılmasını amaçlıyor. Hazine’nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri dışında, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait işlenmeyen tarım arazileri, Bakanlık tarafından sezonluk olarak kiraya verilecek.
Yönetmelik çerçevesinde, işlenmeyen tarım arazilerinin tespiti için Arazi Tespit Komisyonu kurulacak. Bu komisyon, tarım arazilerinin rayiç kira bedelini belirleyecek ve kiralama işlemlerini yürütecek. Komisyon, kadastro verileri, uydu görüntüleri ve coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Ardından, bu araziler mahallinde ve internet üzerinden ilan edilecek.
Kiralanacak araziler, “toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun” olan veya uygun hale dönüştürülebilecek araziler olarak belirlendi. Kiralama süreci eylül ayında başlayıp ağustos ayında sona erecek şekilde planlanmıştır. Arazilerin kiralanması sırasında öncelik, arazinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına verilecek.
Kiracı, kiraladığı tarım arazisi üzerinde belirlenen ürünleri üretmek, genel tarımsal üretim tekniklerine uymak ve toprağın yapısını bozacak uygulamalardan kaçınmak zorundadır. Kiracı, ayrıca arazi üzerindeki çok yıllık bitkileri ve sabit tesisleri korumakla da yükümlüdür.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yönetmeliğe tepki göstererek, devletin çiftçilerin arazilerine el koyması yerine, bu arazilerin yeniden tarıma kazandırılması için teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Gürer, “Bu uygulamada yanlış olan sizin arazinize devletin gelip tespitte bulunarak el koymasıdır. Önemli olan sizi orada üretim yapar kılmasıydı” dedi.
Cevdet Yılmaz'dan enflasyon açıklaması: 'Yüzde 50'nin altında oranlar görmeyi bekliyoruz'