DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3385050฿%-0.92015

a
  • Dijital Gaste
  • Gündem
  • Cumhurbaşkanlığından dikkat çeken rapor: AFAD deprem için toplanan parayı ne yaptı?

Cumhurbaşkanlığından dikkat çeken rapor: AFAD deprem için toplanan parayı ne yaptı?

Cumhurbaşkanlığı’nın “Yeniden İmar ve Gelişme Raporu”na göre AFAD, 6 Şubat depremleri için topladığı bağışların tamamını depremzedeler için kullanmadı, üstelik hesapta ek vergiler de hariç tutuldu. Depremin ardından işsiz kalan ve emekli aylığı olmayan 82 bin işçiye ise günlük sadece 133 lira verildi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre AFAD‘ın 6 Şubat depremleri için topladığı bağışların tamamının depremzedeler için kullanılmadığı ortaya çıktı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından getirilen ek vergiler ile milyarlarca lira toplanırken, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, “Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Yeniden İmar ve Gelişme Raporu”na göre AFAD’ın bağış hesabında 2 Şubat itibarıyla 128.9 milyar TL toplandı.
Toplanan bağışların 79.3 milyar TL’si depremzedelere harcandı. Bu harcamalar, hane başına 10 bin TL destek ödemesi, taşınma ve kira yardımı, yaşamını yitirenlerin yakınlarına yardımlar, tahliye yardımları, çadır ile çadır içi malzeme yardımları, gıda, hijyen seti ve Esen Kart ödemelerinden oluştu.

EK VERGİLERDEN SAĞLANAN GELİRLER NE OLDU?

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre; İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) milyarlarca liralık kaynak olmasına karşın kısa çalışma ödeneği kapsamında fondan yaklaşık 111 bin kişiye 989 milyon TL ödeme yapıldı. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar, işsizlik maaşı alamayanlar ile emekli aylığı olmayan toplam 82 bin kişiye de İSF’den günlük sadece 133.4 lira nakdi ücret desteği verildi. Bu kapsamda yaklaşık 700 milyon lira nakdi ücret desteği ödendi.

Depremin bütçe üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek için ek vergiler getirilmişti. Rapora göre bu vergilerden sağlanan gelirler de şu şekilde:

  • Kurumlara istisna ve indirim tutarları üzerinden ek vergi getirilmişti. Bu uygulamayla 73.5 milyar TL ek vergi geliri sağlandı.
  • Maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırılmıştı. Ayrıca yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı 6 bin 91 TL’den 20 bin TL’ye yükseltilmişti. Yapılan düzenlemeyle, yaklaşık 10 milyar TL düzeyinde tahsilat artışı sağlandı.
  • KDV artışlarından 92 milyar TL gelir elde edildi.
  • Ek motorlu taşıtlar vergisinden 30.1 milyar TL ek gelir sağlandı.

Genel kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılmıştı. Bankalar, şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri için ise yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltilmişti. 80 milyar TL gelir elde edildiği tahmin ediliyor.

  • Akaryakıt ürünlerinden litre başına alınan maktu ÖTV tutarları LPG’de 4 TL, benzin ve motorinde ise 5 TL tutarında yükseltilmişti. Bu düzenlemeyle de 85 milyar TL vergi geliri elde edildiği tahmin ediliyor.
     

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CHP'li Günaydın'dan Erdoğan’a ‘Çağlayan’ yanıtı!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.