DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ÇEYREK ALTIN

5.110,00%0,95

TAM ALTIN

20.381,00%1,12

BİTCOİN

3406268฿%-0.13602

a

Cuma hutbesinde Konakçı'ya Hatay yanıtı

Skandal Hatay vaazı ile gündeme gelen Halil Konakçı'ya bir tepki de İstanbul Avcılar Zeynebi Kübra Camisinin imamı Muhammed Ali Gök'ten geldi. İmam Gök, cuma hutbesinde 'Hatay, Türk toprağıdır' ifadelerini kullanarak 'Atatürk'ün meselesi bizim meselemizdir' dedi.

Hatay’la ilgili sarf ettiği sözler büyük tepki çeken Ankara Melikehatun Camii imamı Halil Konakçı, “Fransız işgalinde yapılmayan zulüm cumhuriyet döneminde yapıldı” diyerek Hatay için “Arap toprağı” demişti. Konakçı’nın Fransız mandasını güzelleyen sohbet videosuna tepkiler gelmeye devam ediyor.

İstanbul Avcılar Zeynebi Kübra Camisinin imamı Muhammed Ali Gök de cuma hutbesinde Konakçı’nın açıklamalarına yer vererek tepki gösterdi. Gök vaazında “Tarihi ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyenlerden öğrenirseniz işte böyle olur. Hatay, Türk toprağıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprağıdır.” dedi. İmam Gök daha sonra vaazından bu kesiti sosyal medya hesabından paylaşarak “Hatay Türk toprağıdır. Bu konuda tavrımız nettir. Hatay Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsi meselesidir. Atatürk’ün meselesi bizim meselemizdir.” notunu düştü.

İMAM GÖK’TEN YANIT GELDİ

Zeynebi Kübra Camisinin imamı Muhammed Ali Gök, vaazında konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Çok üzücü bir şeye denk geldik. Bir tane ismen din adamı, gerçekten öyle mi bilmiyorum. Şöyle cümleler kurdu: Dedi ki, ‘Hatay Türk toprağı değildir. Hatay Arap toprağıdır. Fransa’nın kontrolündeyken daha iyi bir seviyedeymiş. Hatay Türk topraklarına katıldıktan sonra ezanlar yasaklandı’ diye saçma sapan şeyler söylediler.

Tarihi ‘Keşke Yunan galip gelseydi’ diyenlerden öğrenirseniz işte böyle olur.
Kesinlikle bizim tavrımız nettir: Hatay, Türk toprağıdır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprağıdır. Bu devletin bir karış toprağına ‘aslında şunların toprağıdır’ demek kimsenin haddi de hakkı da değildir.

Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir karış toprağına göz dikemez.”

NE OLMUŞTU?

Halil Konakçı bir vaazında, “Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahü ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.” ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ak Partili çiftçi isyan etti: Bir kamyon buğdayı bakın ne yaptı…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.