Cevdet Yılmaz başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), yatırımcıların finansman olanaklarını genişletmek ve yastık altı altınları ekonomiye dahil etmek için adımlar atmaya karar verdi. Toplantıda ayrıca, Türk Lirası bazlı yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi üzerinde yapılan çalışmalar ele alındı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, toplantının amaçlarını ve ele alınan konuları özetlendi. Bunlar arasında sürdürülebilir büyüme, finansal istikrarın güçlendirilmesi, yatırımcıların finansman imkanlarının artırılması, Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi, yastık altındaki altınların ekonomiye dahil edilmesi ve dijital Türk Lirası Projesi'nin ilerlemesi yer aldı. Ayrıca, katılım finans ekosistemi ve Aile ve Gençlik Bankası'na ilişkin çalışmalar da değerlendirildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklama şu şekilde: 

"Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ekonomi politikalarının eşgüdüm içerisinde daha bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmasını ve daha etkin uygulanmasını sağlamak, ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek üzere her ay düzenli olarak toplanmaktadır.

Bugün dördüncüsünü gerçekleştirdiğimiz EKK toplantısının ana gündemini ülkemiz finans piyasalarının gelişimini ve istikrarını destekleyecek politikalar ve tedbirler oluşturmuştur.

Yapılan çalışmalarla; Türkiye Yüzyılı’nda fiyat istikrarını esas alan sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması, stratejik yatırımların desteklenmesi, küresel ekonomide ortaya çıkabilecek risklere karşı finansal istikrarın güçlendirilmesi, yurt içi tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması ve finansmana erişimin artırılması hedeflenmektedir.

Bu doğrultuda, toplantıda görüşülen konular aşağıda özetlenmektedir:

Asgari ücret için 3 farklı rakam verildi! Memur ve emekli için de açıklama var Asgari ücret için 3 farklı rakam verildi! Memur ve emekli için de açıklama var

Fiyat istikrarı ve finansal istikrarın sağlanması ile uyumlu olacak şekilde, katma değeri yüksek ve ihracat odaklı yatırımların teşvik edilmesi, dışa bağımlılığın azaltılması ve sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi amacıyla başta Yatırım Taahhütlü Avans Kredileri (YTAK) olmak üzere yatırımcıların finansman imkânlarını artıracak yeni stratejiler istişare edilmiştir.

Finansal piyasalarda Türk Lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir.

 Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımlar görüşülmüştür.

TCMB öncülüğünde çalışmaları yürütülen Dijital Türk Lirası Projesi’nde gelinen aşama ve önümüzdeki döneme ilişkin yol haritası hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Kurulumuz bu alanda yapılan hazırlıkların hızlandırılması hususunda anlayış birliği içinde bir değerlendirme yapmıştır.

Katılım finans ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve sektörü destekleyici mekanizmalar görüşülerek Katılım Finans Çerçeve Kanunu hazırlıkları değerlendirilmiştir.

Aile ve Gençlik Bankası’na ilişkin çalışmalar ve önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması planlanan Kanun Teklifi Kurul üyeleri ve ilgili taraflarla istişare edilmiştir."

Editör: Nigar Topcu