Nevada'daki 2 yaşındaki bir çocuğun amip yüzünden ölmesinin ardından Gürcistan'da bir olay daha yaşandı. Eyaletin Halk Sağlığı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Gürcistan'da bir kişi beyin yiyen amip yüzünden hayatını kaybetti. Daha önce dünya genelinde bu hastalığa yakalanan 157 kişiden sadece dördü enfeksiyondan kurtulmuştu.. GDPH açıklamasında, "Bu yeni doğrulanmış Naegleria fowleri enfeksiyonu vakasından önce, 1962'den beri Gürcistan'da bildirilen beş vaka daha var" dedi.

BEYİN YİYEN AMİP NEDİR?

Naegleria fowleri sadece mikroskopla görülebilecek kadar küçük bir amiptir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, göller, göletler, rezervuarlar, nehirler ve kaplıcalar dahil olmak üzere toprakta ve ılık tatlı sularda yaşar.Amip, kirli su buruna girdiğinde insanları enfekte eder ve amip beyne göç eder. CDC, klor nedeniyle havuzlarda, sıçrama pedlerinde veya sörf parklarında insanlara nadiren bulaştığını ve arıtılmış içme suyunda bulunamadığını söyledi.

BEYİN YİYEN AMİD BULAŞICI MI?

GDPH salınımında, kirlenmiş suyun yutulması ve kişiden kişiye yayılmaması durumunda insanları enfekte edemeyeceği de belirtildi. Naegleria fowleri, CDC'ye göre neredeyse her zaman ölümcül olan merkezi sinir sisteminin bir hastalığı olan primer amebik meningoensefalite (PAM) neden olur.

BEYİN YİYEN AMİD BELİRTİLERİ NEDİR?

Semptomlar kontamine suya maruz kaldıktan bir ila 12 gün sonra başlar ve evre I baş ağrısı, bulantı, kusma ve ateşi içerir. Bu arada evre II, boyun tutulması, nöbetler, halüsinasyonlar, değişmiş zihinsel durum ve koma içerir. Hastalar tipik olarak enfekte olduktan bir ila 18 gün sonra ölürler ve tanının doğrulanması zor olduğu için hastalık hızla ilerler.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden flaş açıklama! İstanbul'da Maymun Çiçeği virüsü görüldü mü? İl Sağlık Müdürlüğü'nden flaş açıklama! İstanbul'da Maymun Çiçeği virüsü görüldü mü?

CDC'ye göre, 1962 ve 2022 yılları arasında ABD'de bildirilen 157 PAM vakası olmuştur ve çoğu vaka yaz aylarında meydana gelmektedir.   CDC ayrıca, kaplıcalarda ve diğer benzer su türlerinde başını su altına sokmamayı ve ılık tatlı suyun tortusunu kazmaktan kaçınmayı önerdi.

Editör: Aliye Tulum