37,9500$% -0.1
41,0938€% -0.26
3.804,85%0,99
6.269,00%2,66
25.002,00%2,68
3131009฿%-0.6167
İstanbul’daki protestoları takip etmek üzere Türkiye’ye gelen deneyimli BBC muhabiri Mark Lowen, çarşamba günü gözaltına alındıktan sonra bu sabah sınır dışı edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasının ardından başlayan gösterileri haberleştirmek için Türkiye’de bulunan Lowen, çarşamba günü İstanbul’da kaldığı otelden alınarak gözaltına alındı.
Türk yetkililer, Lowen’in “kamu düzenini tehdit ettiği” gerekçesiyle 17 saatlik gözaltı sürecinin ardından sınır dışı edildiğini açıkladı.
BBC, perşembe sabahı yaptığı açıklamada, “Bu sabah (27 Mart) Türk yetkililer, BBC Haber muhabiri Mark Lowen’ı İstanbul’dan sınır dışı etti. Lowen’ı konakladığı otelden alarak 17 saat gözaltında tuttular.” ifadelerine yer verdi.
Lowen ise kişisel sosyal medya hesabından “Gazetecilik suç değildir.” mesajını paylaşarak, “Daha önce 5 yıl yaşadığım ve çok sevdiğim bir ülkede gözaltına alınmak ve sınır dışı edilmek çok üzücü. Basın özgürlüğü ve tarafsız gazetecilik, her demokrasinin temelidir.” dedi.
BBC’nin haberlerden sorumlu CEO’su Deborah Turness, olayla ilgili “Son derece rahatsız edici, Türk yetkililere resmi başvuruda bulunacağız.” açıklamasını yaptı.
Turness ayrıca, “Mark Türkiye’yi iyi tanıyan çok deneyimli bir muhabir. Gazeteciler yalnızca işini yapıyor diye böyle bir muameleye maruz kalmamalı. Türkiye’de olup bitenleri adil ve tarafsızca haberleştirmeyi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
📣 Some news about me:
Yesterday (Wednesday) I was detained by police in Istanbul, held for 17 hours and then deported from Turkey to the UK. Told I was “a threat to public order”. In the country I lived in – and love.
Journalism is not a crime.
Here’s the BBC’s statement: pic.twitter.com/vhw7BHlbnn— Mark Lowen (@marklowen) March 27, 2025
Ümit Özdağ cezaevinde açlık grevine başladı