36,7042$% 0.02
40,1826€% -0.06
3.572,67%-0,19
5.860,00%-0,25
23.372,00%-0,25
3034894฿%-0.41109
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’nın silah bırakması gerektiğini belirterek, aksi halde terörle mücadelenin kesintisiz süreceğini vurguladı.
Bakan Tunç, “Kişiye yönelik düzenleme, iyileştirme veya af söz konusu değil” diyerek, Öcalan’a özel bir çalışmanın bulunmadığını açıkladı. Öcalan’ın cezaevi şartlarında herhangi bir olumsuzluk olmadığını ifade eden Tunç, “İmralı’da tecrit söz konusu değil” dedi.
Öcalan’ın 21 Mart Nevruz kutlamaları kapsamında bir mektup gönderebileceğini ancak video ile canlı bağlantı gibi bir imkanın sağlanamayacağını belirtti. Ceza infaz yasalarına göre, hükümlülerin sadece mektup ve telefon görüşmeleriyle dış dünya ile iletişim kurabildiğini hatırlattı.
Bakan Tunç, genel af iddialarına net bir şekilde cevap verdi. “Af gündemde yok” diyerek, infaz düzenlemelerinin bireysel af anlamına gelmediğini ifade etti. Hasta hükümlülerin cezaevinde ölmemesi için yapılan düzenlemelerin af olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
2020 yılında Kovid izniyle tahliye edilen açık cezaevi mahkumlarının 31 Temmuz 2023 tarihine kadar denetimli serbestlikten yararlandığını hatırlattı. Ancak cezası kesinleşmeyen bazı hükümlülerin bu düzenlemeden faydalanamaması nedeniyle yeni bir çalışma yapılabileceğini ifade etti.
Türkiye’de “umut hakkı” olarak adlandırılan bir düzenleme bulunmadığını vurgulayan Tunç, ağırlaştırılmış müebbet hükümlülerinin 30 yıl sonra tahliye ihtimalinin değerlendirildiğini ancak Öcalan için herhangi bir çalışma yapılmadığını belirtti.
Bakan Tunç, Öcalan’ın çağrı metninin okunması sırasında bir video kaydının çekildiğini doğruladı ancak bunun sadece devletin güvenlik ve istihbarat amaçları için kullanıldığını ifade etti.
Bakan Tunç, cezaevindeki mükerrer suçlular için cezaların nasıl uygulanacağına dair yoğun talepler olduğunu belirterek şunları söyledi: İlk kez suç işleyenlerin cezasının yarısını cezaevinde geçirdiğini, koşullu salıverilmeye son 1 yıl kala denetimli serbestlikten yararlandıklarını hatırlattı. İkinci kez suç işleyenlerin cezasının 2/3’ünü, üçüncü kez işleyenlerin ise 4/4’ünü cezaevinde tamamladığını ifade etti. “Bu konuda bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı meclisin takdiridir” dedi.
Bakan Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargı süreçlerine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirdi. “Yargı ne zaman karar vereceğini sana sormayacak” diyerek, yargının bağımsız ve tarafsız çalıştığını vurguladı. “Kendisine karşı bir yargı tacizi varmış algısı oluşturmaya çalışıyor” dedi. “Hukuki süreçleri manipüle etmek yerine, yargı kararlarını beklemek gerekir” açıklamasında bulundu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamalarına göre ne genel af ne de Öcalan’a yönelik özel bir düzenleme gündemde. Terörle mücadele kararlılıkla devam edecek ve yargı süreçleri bağımsız şekilde yürütülecek.
Ramazan’da et fırsatçılığı: Ucuza alıp 2 katına satacaklar!