DOLAR

35,6878$% 0.13

EURO

37,4911% 0.7

GRAM ALTIN

3.178,67%0,76

ÇEYREK ALTIN

5.169,00%0,64

TAM ALTIN

20.612,00%0,62

BİTCOİN

3745798฿%0.74673

a
  • Dijital Gaste
  • Gündem
  • Bakan Mehmet Nuri Ersoy, tüm sorumluluğu Bolu Belediyesine attı: “İhbar etselerdi kapatırdık”

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, tüm sorumluluğu Bolu Belediyesine attı: “İhbar etselerdi kapatırdık”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bolu'daki Grand Kartal Otel yangınıyla ilgili olarak yangın yeterlilik belgelerindeki eksikliklerin Bolu Belediyesi tarafından zamanında ihbar edilmemesini eleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili açıklamasında, yangın yeterlilik belgesinin yalnızca itfaiyelerce verildiğini, Bolu Belediyesi’nin eksiklikleri tespit edip İl Özel İdaresi’ne bildirmesi gerektiğini belirtti.

Eksikliklerin zamanında ihbar edilmesi durumunda otelin kapatılabileceğini vurgulayan Ersoy, yangın yeterlilik belgelerinin denetlenmesinin zorunlu hâle getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlık olarak kendilerinin turizmle ilgili konuları denetlediğini belirten Ersoy, yangınla ilgili birinci sorumluluğun işletmede olduğunu ifade etti.

Mehmet Nuri Ersoy’un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Raporda 8 ana kusur çıkmış. Tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, acil aydınlatma, elektrik tesisatının uygunluğu, algılama sistemleri ve yangın alarmı, duman havalandırma ve tahliye. Bu tespiti yaptıktan sonra aslında geri çekme olayı diye bir şey olamaz. Bu tesisin genelinde bulunmuş eksiklik. Normalde bu belgenin verileceği üst makam neresi? İl Özel İdaresi. Mutlaka İl Özel İdaresi’ne veya Kültür ve Turizm Bakanlığını bilgilendirilmesi gerekiyor. Bunun zorunluluğu var. TCK 279’uncu madde.

Bolu Belediyesi, bu tespiti yaptıktan sonra süre vermesi gerekiyordu. O süreyi verdikten sonra düzelmediyse, iş yeri açma ruhsatını düzenleyen İl Özel İdare’ye ve Bakanlığa itirazda bulunması gerekiyor. Yani buranın yangın yeterlilik belgeleri sıkıntılı. Dediği andan itibaren İl Özel İdaresi, bakanlığa bile sorma gereği duymadan kapatma verecekti.

En başından beri söylüyorum. Yangın yeterlilik belgesi sadece itfaiyeden alınır. 12 Aralık’ta tespit etmiş itfaiyede, talebi geri çektirmek yerine bu konuda İl Özel İdare’ye bildirmeniz gerekiyordu. Ana binadaki yetersizliği biliyorsunuz, ihbar edilseydi. Zaten bu işletme kapatılacaktı. Raporu veren kurumların denetleme yetkisi var ancak denetlemek zorunluluk yok. Demek ki belki bir zorunluluk getirilmeli. Belli periyotlarla denetim yapılmalı belki.

Biz farklı sebeplerle denetledik, biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. Ama denetime gitmeden önce bu otelin dosyasına bakıyorum. Ruhsatı var mı? Biz turizmle ilgili nicelik veya niteliklere bakıyoruz. İtfaiye işi çok teknik bir konu. Bizim o kontrolörümüzün o yeterliliğe sahip olma şansı yok. Burada birinci sorumluluk, işletmede. Her yeri korumak istiyorsanız, her yere kontrolör koymak durumundasınız. Yüzde yüz başarı sağlamak mümkün değil. Dava süreci çok önemli. Bu davanın sonucuna göre belki biz de mevzuatlarımızı düzenleyeceğiz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Konya’da bir bina çöktü: Enkaz altında olanlar var!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.