Geçtiğimiz haftalarda Brezilya donanmasına ait, bünyesinde tonlarca asbest barındırdığı iddia edilen Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin İzmir Aliağa'da sökümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından izin vermiş, karar tepkiyle karşılanmıştı.

GÜNDOĞDU'DA DEV MİTİNG

Geminin Türkiye'ye gelmesi çeşitli kentlerde protesto edilirken; İzmir Gündoğdu Meydanı'nda büyük bir miting yapıldı.

Moğollar Grubu'nun konser verdiği mitinge CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç'un yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç; odalar, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile binlerce yurttaş katıldı.

ERDOĞAN'A AÇIK ÇAĞRI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, AKP hükümetini eleştirerek şunları söyledi:

'O gemi, Türk kara sularına girmemeli. O gemiyi İzmir'e, Aliağa'ya sokmamalıyız. Bu bir başlangıç. Gün gelir, eğer o gemi gelirse bu meydan dolar. İzmirli nasıl ki birlerini geldiği gibi göndendiyse o gemiyi de o gemiyi getirenleri de geldiği gibi göndermeyi bilir. Biz sonuna kadar bu mücadelede hep beraber birlikteyiz.

Madenler üzerinden ormanlarımızı kesmek istiyorlar, siyanürlü havuzlarla topraklarımızı zehirlemeye çalışıyorlar. Bu gemi İzmir'e sokulmayacak. Efendim, 'Tonlarca değil de 9 ton var da şöyle de böyle de' Murat Kurum ve Erdoğan'a açık çağrı… Ey Tayyip Erdoğan elini İzmir'den çek. Ey Tayyip Erdoğan elini Türkiye'nin incisi İzmir'den çek. Çünkü İzmirli dik durmayı bilir. Sandıkta nasıl yapıyorsa o gemi geldiğinde de gereğini yapmayı bilir. Başkanım '30-40′ gün dedi. Bugünden itibaren mücadeleyi büyüterek devam ettireceğiz. Emin olun, inanın. Türkiye'de de her şey çok güzel olacak. O gemi geldiği gibi gidecek. El ele vereceğiz, omuz omuza vereceğiz, onlar kaybedecekler.'

'GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise şöyle konuştu:

'Gemi, Brezilya'dan yola çıktı. Bugün Ankara'da Brezilya Büyükelçiliğinin önünde pankartlarımızı açtık, uyardık. 'Bu gemi İzmir'e gelmeyecek' dedik. Gemi yolda… Muhtemelen 30-40 gün içinde İzmir'e varması bekleniyor. Bu gemiyi İzmir'e sokmamak için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. Bu 30-40 gün boyunca birçok eylem gerçekleştireceğiz. Bir şey yapmalı. Yapacağız. Canımız kadar sevdiğimiz İzmir'e hep beraber sahip çıkacağız. Buraya gelecek o gemilere buradan bir sözümüz var. Geldikleri gibi gidecekler.'