34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
20.381,00%1,12
3371620฿%-1.01892
(Haber: Batuhan YAVUZ)
Batman’dan İzmir’e doğru yol alan bir sürücü, Adana’da aracına yakıt almak için akaryakıt istasyonunda durdu.
Yakıtı doldurduktan sonra ücretini ödeyip yola devam eden sürücünün arabası, arıza yaptı ve bir anda çalışamaz duruma geldi.
Tamire giden araca, akaryakıt istasyonunda motorin deposuna ‘mazot’ yerine ‘benzin‘ doldurulduğu tespit edildi.
Daha sonra akaryakıt kameraları ve alınan fiş de incelenince olayın doğru olduğu öğrenildi.
MAHKEME İSTASYONUN MASRAFLARI ÖDEMESİNE HÜKMETTİ
Sürücü, Adana’daki istasyondan aracın tüm masraflarını karşılamak istedi ancak istasyon bu talebi reddetti.
İzmir Tücetici Mahkemesi’ne giden sürücü, istasyona dava açtı. Davayı kazanan sürücü hem aracın tüm masraflarını hem de %20 tazminat almaya hak kazandı.
Konuyla ilgili sürücünün avukatı olan Av. Emre Şentürk, Dijital Gaste’ye konuştu.
Otomobile hatalı akaryakıt koyulması durumunda tamir edilmesi ve arızaların giderilmesi gerektiğini söyleyen Av. Emre Şentürk, “Bu durumda aracın bütün tamir ve işçilik masrafları, değişen parça masrafları, çekici masrafları benzin istasyonundan tazminat olarak talep edilebilir.” dedi.
“İSTASYON ARAÇ SAHİBİNİN ZARARLARINI KARŞILAMAK ZORUNDA”
Hatalı akaryakıt nedeniyle aracın tamir edilmesinin araçta değer kaybına sebep olabileceğinin altını çizen Şentürk, şöyle devam etti:
“Aracın tamir edildiği süreç içerisinde araç sahibi aracından mahrum kalmaktadır. Tamir süreci içerisinde araçtan mahrum kalınması veya bu süreçte kiralık araç kullanılmak zorunda kalınması hâlinde, araç sahibi kiralık araç bedellerini veya mahrumiyet tazminatını isteyebilir. Bu tür durumlarda yanlış akaryakıt koyan benzin istasyonu araç sahibinin zararını karşılamak zorundadır. Benzin istasyonu dışında buna akaryakıt sağlayan marka da (örneğin; Shell, Opet, Petrol Ofisi, BP gibi) araç sahibinin zararını karşılamakla yükümlüdür.”
“HATALI YAKIT KONULURSA ARAÇ SAHİBİ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR”
Sözlerine devam eden Av. Şentürk, “Yanlış yakıt konulması hâlinde araç sahibi dilerse benzin istasyonuna dilerse akaryakıt sağlayan markaya veya her ikisine birlikte başvurarak tazminat davası açabilir. Yargıtay, hatalı yakıt konulması hâlinde benzin istasyonu ile birlikte akaryakıt temin eden markanın birlikte (müteselsil) sorumlu olduğunda hükmetmiştir.” ifadelerini kullandı.
Cemal Enginyurt bu kez Hafize Gaye Erkan'a çıkıştı: Ekonomiyi böyle mi yöneteceksiniz?