FETÖ terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen için yolun sonu! Son fotoğrafları ortaya çıktı FETÖ terör örgütünün elebaşı Fetullah Gülen için yolun sonu! Son fotoğrafları ortaya çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın körfez ülkeleri ziyaretleri sonrası anlaşmaların detayları merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Alsancak Limanı'nın satışıyla Türkiye'ye doğrudan yatırım yapılacağını söyleyerek "Her bakanımız kendi alanıyla ilgili çalışıyor, çok geniş bir yelpaze bu. Sonuçta kazan kazan ilişkisi diyelim. Türkiye'ye gelip yatırım yapacaklar. Ağırlıklı kısmı FDI dediğimiz doğrudan yatırım" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Körfez ülkeleri ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde proje bazlı doğrudan yatırımların ağırlıklı olduğunu bildirerek, özellikle yenilenebilir enerjiye yatırım yapılacağını ve bakanların kendi sektörlerindeki projeleri muhataplarıyla çalışacağını belirtti.

Yılmaz, "Değişik aşamada olan konular var. Bir kısmı hemen sonuçlanacak. Bir kısmı zaman istiyor. Mesela ihracat finansmanı diyelim, o çok kolay. Veya deprem tahvili hemen olabilecek şeyler. Bir de bazı projelerde, öteden beri müzakereyle olgunlaşmış, belli bir seviyeye gelmiş işler daha hızlı devreye girecek. Üzerinde çalışılması gereken hususlar da zaman içinde olgunlaştırılacak ve hayata geçirilecek." dedi.

Yılmaz, "Körfez'den gelen kaynak nasıl yönlendirilecek?" sorusuna, "Bu kaynak özellikle ihracatçılarımızı rahatlatacak, ihracat finansmanı kısmı, en önemli meselelerimizden biri ihracatı, turizmi her türlü döviz kazandırıcı faaliyeti teşvik etmek, desteklemek. Bu açıdan çok önemli bir inisiyatif" yanıtını verdi.

ALSANCAK LİMANI ÖZLLEŞTİRME SÜRECİ

Liman özelleştirme takviminde

Özelleştirmesi tam bir yılan hikâyesine dönen Alsancak Limanı 2004 yılında özelleştirme programına alınarak 2007 yılındaki ihale açılmış, ihaleyi 1 milyon 275 milyar dolar bedelle Hutchison, Global ve EİB konsorsiyumunun kazanmıştı.

Özelleştirme ihalesi sonrasında açılan yürütmeyi durdurma ve ihalenin iptali yönündeki davalar nedeniyle ihale sürecinin uzaması sonucunda kazanan grup ihaleden vazgeçmiş, limanın özelleştirilmesi gerçekleşememişti. 2012 yılında tekrar ihaleye çıkmasına karşın bir sonuç alınamamıştı.

 25 Kasım 2021 yılında AD Ports Grubu ve Türkiye Varlık Fonu, liman geliştirme ve operasyonları için büyük yatırım fırsatları üzerinde iş birliği yapmak ve Türkiye'deki lojistikle ilgili yatırım projelerini koordine etmek için stratejik bir ortaklık anlaşması imzalamıştı. Anlaşma AD Ports Grup CEO'su Mohamed Juma Al Shamsi ve Türkiye Varlık Fonu CEO'su Salim Arda Ermut tarafından imzalanmıştı.

Anlaşma şartlarına göre, iki kuruluşun Türkiye'deki bir dizi yatırım fırsatını araştırmak ve incelemek, tüm yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve iki taraf arasındaki ticari bağları geliştirmek, ortak bir yönlendirme komitesi oluşturmak için iş birliği yapması planlanmıştı.

Editör: Nigar Topcu