Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Pehlivan, Kürşat Mican başkanlığındaki Yesevi Alperenler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği'nin yaklaşık 150 sivil toplum kuruluşuyla birlikte 18 Eylül'de düzenleyeceği LGBTİ+ karşıtı mitingle ilgili hazırlanan videoyla dair edindiği bilgileri paylaştı.

Son dönemde açıkça 'iktidarı koruma kalkanı' görevini üstlenen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Ebubekir Şahin'in nefret söylemi barındıran bu videoyu 'kamu spotu olarak' yayınlanmasını tavsiye ettiği biliniyor.

Pehlivan, 'AKP ve MHP'de LGBT videosu endişesi ' başlıklı yazısında iki gün önceki üst kurul toplantısında bu konunun yine gündeme geldiğini belirtti; ardından şunları kaydetti:

'(...) Lakin 41 saniyelik çağrı videosu, RTÜK'ün AKP'li ve MHP'li üyelerini de rahatsız etmiş. Yok yok, videonun halkı kine ve düşmanlığa sevk etmesinden çekinmemişler. Dertleri başkaymış. Acaba, demişler.

'LGBT karşıtı mitingin bu videosu biraz LGBT'yi özendirir gibi mi olmuş?'

Kaş yapayım derken göz mü çıkarıyoruz, diye endişelenmişler. Haliyle, AKP'li ve MHP'li üyeler tedirgin olur da harekete geçilmez mi?

Mecbur, RTÜK, Alperenler Derneği'ne 'Şu videoyu biraz kırpsanız, düzeltip yeniden gönderseniz' demiş. Dernek de revizyon talebini dikkate almış, videoda görünen bazı kelimeleri bulanıklaştırıp RTÜK'e göndermiş. Öğrendim ki yeni videoda 'geyiz, lezbiyeniz' gibi sözcükler görünmez olmuş.

Hoş, videonun 'sakıncalı' versiyonunu yayımlayan kanallar tam olarak ne yapmış oldu, orası muamma. Lakin kesin olan bir şey var ki, ülkeye LGBT değil devletin kurumlarındaki bu çürüme zarar veriyor.'